Google a blocat conturile membrilor fostului guvern afgan pentru ca talibaniii să nu acceseze emailurile

Google a blocat temporar mai multe conturi de email ale membrilor din fostul guvern afgan, în timp ce există temeri legate de urmele digitale lăsate de foștii oficiali și de partenerii lor internaționali, relatează Reuters.

După ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, multe rapoarte au arătat cum baze de date biometrice și baze care conțin statele de plată afgane ar putea fi exploatate de noul regim pentru a-și vâna inamicii.

Într-un comunicat emis vineri, Google a evitat să spună că blochează conturile membrilor guvernului afgan, menționând doar că monitorizează situația din Afganistan și că „ia acțiuni temporare pentru a securiza conturi relevante”.

Un angajat al fostului guvern a declarat pentru sursa citată că talibanii vor să obțină emailurile foștilor oficiali. La sfârșitul lunii august, angajatul a spus că talibanii i-au cerut să nu șteargă datele de pe serverul ministerului unde lucrează.

„Dacă fac asta, atunci ei vor obține accesul la datele și comunicările oficiale ale fostei conduceri ministeriale”, a spus angajatul. El nu a acceptat cererile și, de atunci, s-a ascuns de talibani.

Puțin peste 20 de departamente din guvernul afgan și unele instituții regionale subordonate au folosit serverele Google pentru a trimite emailuri oficiale, inclusiv Ministerul Finanțelor, al Industriei, al Educației și al Minelor, conform registrelor publice.

Bazele de date ale guvernului ar putea furniza informații despre angajații fostei administrații, foștii miniștri, contractanți, aliați și parteneri internaționali.

„Ar oferi o bogăție de informații”, a spus Chad Anderson, un cercetător în securitate la o firmă privată. „Doar să ai o listă a angajaților într-un Google Sheet (o foaie digitală în care pot fi stocate date – n. r.) e o mare problemă”, a adăugat el, citând rapoarte despre represalii împotriva angajaților din guvern.

Conform registrelor, mai multe agenții guvernamentale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe și Președinția, au folosit serviciile de email ale firmei Microsoft. Nu este, însă, clar, ce pași face (sau dacă face) firma pentru a preveni accesul talibanilor la date. Microsoft nu a dorit să ofere un punct de vedere pentru sursa citată.

Anderson a spus că încercarea talibanilor de a controla infrastructura digitală construită de SUA merită supravegheată. Informațiile din acea infrastructură „ar putea fi mult mai valoroase unui guvern aflat la început decât niște elicoptere vechi”, a adăugat el.

Ultima oră