Un studiu realizat de cercetătorii brazilieni, arată că veninul viperelor, poate fi un posibil leac pentru Covid- 19, deoarece veninul inhibă reproducerea virusului.
Cercetătorii brazilieni au descoperit că o moleculă din veninul unui anume tip de șarpe inhibă reproducerea coronavirusului în celulele maimuțelor, acesta fiind un posibil prim pas în dezvoltarea unui medicament pentru combaterea virusului SARS-Cov-2, scrie Reuters.
Un studiu publicat în revista științifică Molecules arată că molecula produsă de vipera jararacussu a inhibat capacitatea virusului de a se înmulți în celulele maimuțelor cu 75%.
„Am putut demonstra că această componentă a veninului șarpelui a fost capabilă să inhibe o proteină foarte importantă din virus“, explică Rafael Guido, profesor la Universitatea din Sao Paulo și autor al studiului.
Molecula este o peptidă sau un lanț de aminoacizi care se poate conecta la o enzimă a coronavirusului numită PLPro, care este vitală în reproducerea virusului.
„Suntem prudenți cu privire la oamenii care vor ieși la vânătoare de jararacussu în jurul Braziliei, crezând că vor salva lumea… Nu asta este ideea! Nu veninul în sine va vindeca coronavirusul“, spune Giuseppe Puorto, herpetolog.
Cercetătorii vor evalua în continuare eficiența diferitelor doze ale moleculei și dacă aceasta este capabilă să prevină pătrunderea virusului în celule, potrivit unui comunicat al Universității de Stat din Sao Paulo. Ei speră să testeze substanța în celulele umane, dar nu au oferit mai multe detalii privind momentul în care vor face asta.
Jararacussu este unul dintre cei mai mari șerpi din Brazilia, măsurând până la 2 metri lungime, scrie Aleph News.