explozia facturilor la energie şi creşterea cazurilor covid aduce cea mai slabă lună pentru bursa de la bucureşti

Pe lângă creşterea iminentă a facturilor la energie, dar şi într-un context în care autorităţile susţin că numărul de cazuri COVID-19 va creşte odată cu începerea şcolilor, septembrie mai vine cu un semnal prost pentru finalul anului 2021.

Septembrie este, istoric, cea mai slabă lună din an pentru Bursa de la Bucureşti, conform ZF.

explozia facturilor la energie şi creşterea cazurilor covid aduce cea mai slabă lună pentru bursa de la bucureşti

Astfel prin prisma indicelui principal BET, Bursa de la Bucureşti s-a depreciat cu 0,29% în medie în fiecare lună septembrie din 1997 încoace, adică de la înfiinţarea indicelui, cel mai probabil pe fondul continuării perioadei de vacanţă care duce la un nivel ridicat de volatilitate, dar şi ca urmare a sezonului de raportări financiare aferente primului semestru al anului.

„Este posibil ca în septembrie să vedem o eventuală corecţie, după atingerea continuă de noi maxime din ultima perioadă“, spune Radu Cojoc, broker al Goldring. „Pe piaţa principală vor rămâne în vizorul investitorilor SNP şi TRP ca urmare a includerii în indicii FTSE, iar TLV datorită dividendelor şi a acţiunilor gratuite“.

De altfel pe 31 august 2021 indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti se deprecia cu 1% din maximul istoric atins în şedinţa precedentă, fiind tras în jos de Sphera Franchise Group (minus 3,5%), MedLife (2,8%), Petrom (1,5%), potrivit datelor de tranzacţionare de ieri după-amiază.

Spre comparaţie, marile burse din Europa erau ieri pe plus, ceea ce indică faptul că cel mai probabil la Bursa de la Bucureşti erau prezenţi investitori care marcau din profituri pe final de lună. „Tot în septembrie, vedem continuarea sezo­nu­lui de raportări, pe AeRO, unde avem unele din cele mai noi companii care vor publica primele rezultate financiare semestriale şi vom putea analiza dacă sunt în linie cu estimările prelistare.

Potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg şi pe baza mediei aritmetice lunare din 1997 încoace, indicele principal BET înregistrează scăderi pe parcursul a doar trei luni dintr-un an, respectiv martie (0,28% – când sunt anunţate propunerile de dividende), august (0,16%) şi septembrie (0,3%).

Pe de altă parte, ZF a luat în calcul şi mediana, pentru a elimina extremele, şi a observat că lunile august şi septembrie au fost pe plus, 1% respectiv 0,3%. Anul trecut în luna septembrie indicele principal BET a urcat cu 0,1%.

„Suntem în valul 4 al pandemiei şi deja se observă cât de mult cresc cazurile de infectare în România (1.300 de cazuri pe 31 august faţă de 700 în ziua precedentă – n.red). De aceea probabil pieţele vor fi mai prudente. Totul depinde însă de cum va evolua acest val pentru că de aici va veni şocul. Pe de altă parte să nu uităm că bursa locală a avut parte de creşteri substanţiale şi poate avea un potenţial de corecţie. Însă având în vedere evoluţia PIB-ului, trendul pe termen mediu este crescător“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

De la începutul anului 2021 indicele principal BET a urcat cu 26%. Capitalizarea companiilor listate la bursa locală este de circa 205 mld. lei.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică