Azi se sărbătorește ziua mondială a luării mesei în aer liber – „Eat Outside Day”. Cum a apărut sărbătoarea și cum a evoluat.
Oamenii au mâncat întotdeauna afară. Prima dată, pur și simplu pentru că nu exista altă opțiune.
Dar alegerea de a lua masa afară datează din perioada medievală, când bărbații luau o masă consistentă cu pâine, carne și brânză înainte de a pleca la vânătoare, potrivit nationaltoday.com.
În secolele care au urmat, mâncatul afară a continuat să fie asociat cu vânătoarea, când în lunile de vară, nobilii sărbătoreau în corturi mari prada vânătorii zilei.
Francezii au făcut din masa în aer liber o opțiune pentru masă atunci când, după Revoluția Franceză din 1789, fostele parcuri regale au fost deschise publicului, iar oamenii le-au folosit pentru a socializa, pentru a aduce mâncare, pentru a se bucura de ea împreună.
În același timp, au fost create așa-numitele „grădini ale plăcerii” în SUA. Acestea erau spații private în care o familie putea să se plimbe, să joace jocuri în aer liber și să se bucure de o masă.
„Grădinile plăcerii” au fost reproduse apoi de germani ca „grădini de bere” și, în era Prohibiției, au fost transformate în grădini de băut ceai din SUA.
În momentul în care tot mai mulți oameni au început să aibă acces la mașini, au apărut picnicurile, un mod foarte popular de a socializa. Bucuria combinată cu mâncare bună s-a dovedit profitabilă și pentru restaurante, cu mese în aer liber și case, cu spații în aer liber pentru grătare.
Pentru că nu ne putem baza întotdeauna pe vreme, sărbătorim ziua mondială a luării mesei afară pe 31 august, când vremea ar trebui să fie blândă, iar mâncatul, socializarea și natura se pot sărbători în aer liber.