viol, amenințări, furturi și loviri în școlile din sibiu - poliția spune că sunt mai puține infracțiuni față de 2020
foto: arhivă

Numărul infracțiunilor în școlile din județul Sibiu a fost în scădere în 2021 față de anul precedent, potrivit unui raport prezentat, marți, de reprezentanții poliției în cadrul ședinței Colegiului Prefectural. Deși au fost mai puține fapte penale în unitățile de învățământ, infracționalitatea reprezintă în continuare o problemă. O elevă a acuzat că a fost violată în primul semestru, iar alta a acuzat o tentativă de agresiune sexuală. În incinta școlilor au avut loc trei amenințări, patru furturi și șapte loviri.

Loviri, furturi, amenințări, viol, tentativă de agresiune sexuală și purtare abuzivă. Acestea sunt infracțiunile care au avut loc pe semestrul I al anului școlar 2020-2021 în unitățile de învățământ din județul Sibiu. Toate infracțiunile sesizate au fost analizate, în parte, de polițiștii Biroului Siguranță Școlară, fiind transmise informări și către Inspectoratul Școlar Județean.

viol, amenințări, furturi și loviri în școlile din sibiu - poliția spune că sunt mai puține infracțiuni față de 2020

Cele mai dese au fost lovirile și furturile, însă de o gravitate aparte a fost o faptă de viol. Sesizarea a venit din partea unei eleve din Sibiu, însă fapta nu a fost confirmată încă.

„În cursul semestrului I al anului 2021 au fost sesizate, la nivelul I.P.J. Sibiu, 17 fapte penale, astfel: 6 în municipiul Sibiu (4 furturi, o amenințare și un viol – neconfirmat),  2 în orașul Avrig (2 fapte de lovire), 1 în comuna Bazna (o faptă de lovire), 1 în comuna Slimnic (o faptă de lovire), 1 în sat Noiștat ( o tentativă de agresiune sexuală), 1 în comuna Mihăileni (o faptă de lovire), 2 în orașul Agnita (2 fapte de lovire), 1 în orașul Cisnădie (pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare, tulburarea ordinii publice și port fără drept de armă), 1 în comuna Țichindeal ( o faptă de amenințare) și 1 în comuna Brădeni (o fapta de purtare abuzivă)”, se arată într-un raport al IPJ Sibiu.

Dintre cele 17 infracțiuni sesizate, 15 au fost comise în incinta unităților de învățământ, o faptă sesizată a fost comisă în mediul online și o faptă a fost sesizată ca fiind comisă în microbuzul școlar.

Față de perioada similară a anului școlar precedent, numărul infracțiunilor sesizate este în scădere, de la 38  la 17 infracțiuni.

Cauzele infracționalității: rivalități între elevi și lipsa educației civice

Printre principalele cauze și împrejurări favorizatoare ale infracțiunilor sesizate se numără rivalitățile dintre elevi, lipsa de educație civică, antiinfracțională și antivictimală a elevilor, manifestată prin necunoașterea legilor și a consecințelor unor fapte grave; neluarea măsurilor de către reprezentanții unităților de învățământ în ceea ce privește paza bunurilor; participarea ilegală a unor terțe persoane, la orele predate online; pătrunderea unor persoane străine/părinți în incinta unităților de învățământ pentru ”a face dreptate” în rândul elevilor și comportamentul inadecvat al elevilor față de cadrele didactice/personalul unității de învățământ, ceea ce determină în anumite situații folosirea mijloacelor de coerciție fizică de către aceștia.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică