Aproape 400 de adeverințe de vaccinare ar fi false în România - Poliţia a deschis dosar penal
Sursa Foto - Europafm.ro

Un bărbat din Argeș e internat în stare gravă la Terapie Intensivă în Timișoara, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19. A crezut că o să păcălească sistemul şi a obţinut o adeverinţă de vaccinare fără să se imunizeze.

Tot mai mulți medici de familie recunosc că au auzit de pacienți care vin în cabinete și cer pur și simplu certificatul. Vorbim de un pericol pentru sănătatea publică și de o infracțiune, avertizează specialiștii. Responsabilii campaniei de vaccinare spun că au trimis date la poliție legate de peste 370 de adeverințe bănuite de fals.

Bărbatul care a recunoscut că ar fi reușit să obțină de la un medic de familie din Argeș adeverința de vaccinare e acum în stare gravă, anunţă Digi24.

Mihai Iacob, președintele Societății de Medicină de Familie: „Nu aș arunca o umbră de îndoială asupra activității de vaccinare, poate și asta se poate încerca, să aruncăm o îndoială. Eu nu aș generaliza absolut deloc. Sunt doar cazuri punctuale, particulare, care au fost izolate”.

Medicii de familie recunosc o presiune uriașă venită din partea pacienților. Nu există cabinet ori centru de vaccinare în care cel puțin un pacient să nu fi cerut vaccinarea fictivă, spune un alt doctor.

Daciana Toma, medic de familie: „Oamenii sunt inconștienți pentru că pui în pericol sănătatea populației, apoi vorbim despre un fals, apoi vorbim despre faptul că medicul care dacă face așa ceva își pune în pericol dreptul de a profesa”.

Gindrovel Dumitra: Asta e penal pentru pacienți și pentru medicul care o face

Președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, Gindrovel Dumitra, a declarat, vineri, la Digi24 că există această presiune, pe care a constatat-o din discuțiile cu colegii săi medici.

„Discutăm de o intenție a unor pacienți de a obține anumite drepturi care se referă la plecat în străinătate, intrare în țări din zona roșie fără carantină la întoarcere. Doresc să obțină aceste  beneficii în mod fraudulos.

Asta e penal pentru pacienți și pentru medicul care o face.

Acum, nu am cunoștință de colegi care să fi dat curs unor astfel de solicitări. Dacă asta s-a întâmplat, e un fapt cât se poate punctual, 1 – 2 la nivel național, iar asta trebuie demonstrat. Până atunci, medicii de familie își fac în continuare datoria”, a spus medicul.

Așa numita vaccinare la chiuvetă nu e singura modalitate de falsificare a adeverințelor identificată de autorități.

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV): „Sunt peste două milioane de certificate digitale eliberate. Sunt situații excepționale pentru care trebuie să trimiți dovezi, spre exemplu, persoane vaccinate în străinătate cu o doză și una în România. Pentru eliberarea certificatului au nevoie de un document care să ateste acest lucru.

Sunt peste 370 de adeverințe de vaccinare care sunt, probabil, false. Am primit aceste solicitări în speranța de a elibera certificate digitale. Evident, le-am trimis către autorități”.

În județul Timiș, situația este urmărită și de Direcția județeană de sănătate.

Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al DSP Timiș: „DSP Timiș a inițiat numeroase ședințe cu medicii de familie unde au fost instruiți referitor la vaccinarea împotriva COVID-19. Li s-a reamintit importanța conduitei și eticii profesionale”.

Polițiștii din Timiș urmăresc în acest dosar fapte de fals intelectual și zădărnicire a combaterii bolilor. Lucrează la identificarea tuturor făptașilor. Medicii de familie riscă, pe lângă dosarul penal, pierderea dreptului de liberă practică.

Ultima oră