sibiul se pregătește pentru valul 4 - primul pas, suplimentarea paturilor ati covid
foto arhivă

Valul 4, despre care am tot fost avertizați că va veni….este aici. Numărul cazurilor la nivel național trece de 600 zilnic, iar la Sibiu este în continuă creștere. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că vârful valului patru se va înregistra la mijlocul lunii septembrie. Spitalele din județul Sibiu s-au pregătit pentru un val de pacienți, dar în același timp toți cei din sistem militează în continuare pentru vaccinare ca fiind singura modalitate de protecție împotriva unei forme severe a bolii.

Mai multe paturi ATI

La nivelul Spitalului Județean Sibiu, cea mai mare unitate spitalicească din județ și cea care primește cazurile grave de covid, primul pas făcut pentru valul 4 a fost creșterea numărului de paturi în modularul ATI covid de la 6 la 10. ”În funcție de contextul epidemiologic, numărul locurilor destinate internării pacienților Covid pozitiv cu forme severe/grave poate fi crescut progresiv. În contextul actual, am realizat deja o primă modificare temporară de structură în sensul suplimentării numărului de paturi ATI-Covid, care a crescut de la 6 la 10. Astfel numărul total de paturi destinate pacienților confirmați cu COVID-19 este de 58 (48 pe secții și 10 pentru ATI Covid). Momentan pacienții sunt internați in Pavilionul Infecțioase iar cei care au nevoie de terapie intensivă în Modularul I.
În caz de necesitate numărul paturilor de ATI poate ajunge la un maxim de 28”, spune Robert Fotache, directorul interimar al Spitalului Județean Sibiu.

sibiul se pregătește pentru valul 4 - primul pas, suplimentarea paturilor ati covid

Stocuri pregătite

Este clar că valul patru a început deja. Dar, nu se pot face pronosticuri în ceea ce privește numărul de pacienți care vor avea nevoie de spitalizare. Valeriu Gheorghiță spunea că vârful valului 4 va însemna o medie de 1600 de pacienți pe zi, în România. Cifra este mult mai mică decât cea de 10.000 care se înregistra în toamna anului trecut. Dar, chiar și așa, varianta Delta este mult mai agresivă, ceea ce înseamnă că la un moment dat spitalele ar putea fi din nou sufocate. Conducerea SCJU dă asigurări că stocurile sunt făcute, iar medicamente vor fi pentru toți cei care vor avea nevoie. ”S-au făcut stocuri de materiale și medicamente. Aprovizionarea este una continuă. Există stocuri de reactivi de biologie moleculară, dezinfectanți, materiale de protecție, medicamente antivirale etc. De asemenea sunt comenzi aflate în derulare. Pentru majoritatea produselor/materialelor utilizate în pandemie am atribuit acorduri cadru de furnizare, care ne pot garanta o continuitate a aprovizionării cu cantitățile necesare”, spune directorul spitalului județean.

Protocoale reluate din valul 3

După valul 3, când numărul de cazuri noi de coronavirus a scăzut constant, spitalele suport covid din județ au redus numărul de paturi alocate acestei patologii. Dar, protocoalele și traseele au rămas stabilite în cazul în care va fi nevoie de revenirea la situația de anul anul trecut. ”Spitalul Militar a rămas cu circuitul covid de anul trecut, doar că momentan este suspendat. Dacă situația o va cere o să preluăm din nou pacienți covid. Circuitul pentru acest sector a rămas la fel, poate fi reoperaționalizat. Dacă este nevoie putem reactiva tot sistemul în 24- 48 de ore”, a spus Doru Florian Moga, directorul spitalului Militar Sibiu.

Pe de altă parte, reprezentanții DSP Sibiu spun că în caz de nevoie, dacă numărul pacienților cu covid va crește foarte mult, se va pune în aplicare un plan prin care e stabilit cum și de către ce spitale sunt preluați aceștia. ”La momentul de față se asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19 în 6 unități sanitare din județul nostru, fiind disponibile circa 200 de paturi, din care 20 pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. În funcție de evoluție epidemiologică, va fi pus în aplicare un plan de reziliență* întocmit de Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu, prin care a fost stabilită ordinea și modalitatea în care spitalele vor atinge numărul de paturi necesare pentru asigurarea asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, în situația unui nou val pandemic”, spune Krisztina Gaal, purtător de cuvânt DSP Sibiu.

Prevenția ne ferește

În paralel însă cu toate aceste pregătiri pe care le fac autoritățile în lupta cu valul 4, aceștia fac un apel către sibieni pentru a respecta normele de distanțare socială, pentru purtarea măștii, dar mai ales, pentru vaccinare. ”Rata de transmitere a virusului SARS-CoV-2 depinde enorm de conduita socială preventivă a populației. Portul măștii de protecție, distanțarea fizică și vaccinarea împotriva COVID-19 sunt elemente esențiale și factori decisivi în evoluția noului val epidemic, fapt pentru care facem un apel către populația județului Sibiu, pentru respectarea măsurilor de protecție împotriva îmbolnăvirilor”, transmite Krisztina Gaal.

”Nu putem preciza cu certitudine dacă vom avea un număr mai mare de cazuri, dar acest lucru este posibil. Conform medicilor, din ceea de indică studiile internaționale și din datele de la Ministerul Sănătății, este posibil să apară un număr mai mare de cazuri grave/severe. Pentru evitarea creșterii numărului de cazuri grave este important ca un număr cât mai mare de persoane să se vaccineze. De asemenea, prevenția este extrem de importantă și eficientă. De aceea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu face apel către populație să acționeze cu prudență, să respecte normele de distanțare fizică și să poarte masca de protecție în spațiile închise și în zonele aglomerate. Aceste lucruri au dat rezultate și este necesar să le adoptăm cu toții, pentru a preveni”, transmite și Robert Fotache, directorul interimar al Spitalului Județean Sibiu.

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Cata prostie in capul guvernantilor si a unor doctori ce s-au compromis in acest joc.Aceasta boala,daca va exista,nu e o industrie ca sa spui ce plan i-ti faci pe care sa-l duci la indeplinire intr-un anumit timp.E o raceala care poate fi tratata si scapi daca o tratazi din timp, daca nu o tratezi te duce la ATI si acolo……