Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea

Prețurile la terasele din centrul Sibiului „au bubuit” vara aceasta. Sunt atât de ridicate încât, o persoană, în jumătate de oră, poate scoate din buzunare cu ușurință 50 de lei pentru o băutură și un desert atât de mic încât abia că murdărește farfuria. Sibiul a ajuns să fie, la acest capitol, aproape la fel de scump ca marile orașe din vestul Europei. Și n-ar fi nimic rău în asta, n-ar fi deloc supărătoare comparația cu metropole ca Viena ori Munchen, dacă românii ar avea salariile precum austriecii ori nemții.

Vara e pe final, însă terasele vor mai rămâne deschise atât timp cât vremea va permite. Sibienii și în special turiștii mai au timp să savureze cafeaua în piațetele orașului, admirând Turnul Sfatului ori Biserica Evanghelică.

Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea

Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea

Cât de ușor îți poți goli buzunarele în centrul Sibiului?

În doar 30 de minute, în centrul Sibiului, la orice terasă te-ai așeza, vei pierde vreo 40 de lei. Iar asta fiindcă o limonadă a ajuns să coste între 17 și 20 de lei, iar un desert, alți 20 de lei. Dacă vrei să și mănânci… nota de plată ajunge, ușor, ușor, la 100 lei.

De exemplu, la Union, cafenea situată în Piața Mică, în apropierea clădirii Primăriei, un frappe costă 16 lei, o limonadă cu fructe costă 17 lei, o bere fără alcool costă 10 lei, iar o cola costă 9 lei. În ceea ce privește deserturile, o porție de papanași și un chesse cake costă fiecare câte 20 de lei.

Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea

La Taifas, restaurant situat în Piața Mare, poți bea un espresso la 8 lei, un cappuccino la 9 lei, un ice coffee la 11 lei, dar și un frappe la prețul de 15 lei. Limonada aici costă 14 lei, dar dacă vrei una cu mentă sau fructe de pădure, plătești 15 lei.

La Nod în Piața Mică o limonadă clasică costă 13 lei, însă cele cu fructe ajung la 17 lei. Aici, un cappuccino costă 10 lei, iar un Flat White, 13 lei. Ceaiurile costă, majoritatea, 12 lei.

Tot în zona centrală, la AM PM coffee&more, un Smoothie costă între 15 și 17 lei, iar limonada costă 14 lei. Un espresso macchiato costă 9 lei, un AFlat White 12 lei, iar un Matcha Lapte costă 15 lei.

Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea

Cât costă o cafea în inima Vienei

În Viena, de exemplu, în zonele centrale și în cele mai căutate de turiștii din toată lumea, prețurile variază în funcție de tipul produsului pe care vrem să-l savurăm. În ceea ce privește deserturile, la Cafe Central, un ștrudel cu mere costă 4,20 euro (adică 20 de lei), o porție de clătite cu dulceață costă 5,50 euro și un tort de ciocolată cu înghețată de vanilie costă 6,90 euro. La aceeași cafenea, un espresso costă 3,50 euro (=17,25 lei), un latte macchiato costă 5,30 euro, iar o cafea cu frișcă costă 5,30 euro. O limonadă costă 4,10 euro, adică aproximativ 20 de lei.

Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea

La Fenster Cafe, unde, conform recenziilor, se găsește cea mai bună cafea din Viena, prețurile încep de la 2 euro pentru un espresso, preț asemănător cu cele din Sibiu, 3,50 euro un cappuccino și ajung până la 5,50 euro pentru un oreo latte. Pentru o cafea mai deosebită, servită într-un cornet de înghețată, veți plăti 5,50 euro.

Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea
foto: Helmut Hackl

Cafe Gloriette, situată la doi pași de Palatul Schonbrunn, este asaltată de turiști în orice perioadă a anului. O cafea vieneză cu lapte servită aici costă 4,90 euro, iar o limonadă cu fructe costă 5,90 euro. Fiindcă priveliștea este de vis, turiștii „plătesc” și pentru ea, date fiind costurile.

Munchen, prețuri „vestice”?

În unul dintre cele mai mari orașe din Germania, cafeaua ajunge să aibă același preț ca cea din Sibiu. Un espresso costă 2 euro la Sweet Spot Kaffee, adică puțin peste 9 lei. Un cappuccino costă 3,30 euro, un flat white 3,90 euro, iar un macchiato 2,60 euro.

Bineînțeles, există și cafenele unde prețurile sunt mai ridicate, cum este Vee’s Kaffee & Bohnen, acolo unde poți plăti pentru un cappuccino și 8,10 euro. Dar, la aceeași cafenea, se găsesc și băuturi la prețuri „normale”, cum ar fi espresso la 2,50 euro sau latte macchiato la 3,80 euro.

Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea

Prețurile „bubuie” în centrul Sibiului - Îți golești buzunarele pentru o limonadă și o cafea

Sibiul, mai scump decât viitoarea Capitală Europeană a Culturii

În Timișoara, viitoare Capitală Europeană a Culturii, prețurile la terase sunt mult mai mici decât la Sibiu. La cafeneaua Symphony, situată în „buricul târgului”, în Piața Operei, un cappuccino costă 8,5 lei, iar dacă vrei să adaugi aromă de alune, vanilie sau scorțișoară în el, trebuie să mai scoți din buzunar doar 50 de bani. Un latte macchiato costă 11 lei, iar un ice coffee costă 13 lei.

Potrivit unui studiu realizat la începutul anului trecut, Sibiul este mai scump decât multe alte orașe din țară atunci când vine vorba despre mâncare și băutura. Astfel, un locuitor din Sibiu trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru nevoile sale decât o persoană care locuiește în Timișoara. Mâncarea din restaurante, fructele, produsele locale, băuturile sunt mai scumpe în Sibiu. De exemplu, la Sibiu o masă la restaurant pentru două persoană va costa 120 lei, pe când la Timișoara cu 20 de lei mai puțin. Sibienii vor plăti mai mult chiar și pentru o apă sau o cola într-un restaurant, potrivit numbeo.com. MAI MULTE DETALII DESPRE ACEST SUBIECT AICI.

Prețurile mari se datorează și faptului că Sibiul este un oraș turistic. În orice perioadă a anului, dar mai ales în sezonul cald, oameni din toate colțurile țării și ale lumii vin în urbea de pe Cibin să-și petreacă concediul. Și, fiindcă este un oraș căutat de străini, prețurile ajung să se ridice la nivelul celor din marile metropole europene.

Ultima oră

Participă la discuție

7 Commentarii

Publică

  1. Se pare ca pandemia a scos la iveală și frustrările și răutatea oamenilor. Am trăit cu toții greu in perioada asta, dar singurul lucru interesant despre care putem sa vorbim este acel 1 leu adăugat la limonada :))
    Ce articol este acesta, de senzațional ? Sau ce cu ce ajuta la calitatea vieții? :))
    Nu publici orice doar ca sa ai vizualizări, mai informați – va înainte sa publicați orice, doar pentru câteva Like-uri. Unde i comparația cu prețurile anterioare ? Cum îți dai seama ca sunt mai scumpe ? 7,8 lei pentru o cafea sunt prețuri foarte ok!!!
    Documentați – va și dați toate detaliile, nu doar ce va convine !

  2. Mai nou nu mai maresc preturile la limonada ca deja devine nesimtit. In schimb au inceput sa scada cantitatea, nu prea mai gasesti limonada la 500ml pe nicaieri. Toti ofera intre 300-40 ml. Cum sa ceri 18 lei pe o limonada la 330 ml?
    Nesimtire fara limite, vor sa scoata si banii pt 2022…

    1. Cei mai mari nesimțiți! Cantități infime,prețuri uriașe și servire execrabilă,în cele mai multe locații! Nu mai vorbesc de parcări….

  3. Si tot „patronii” cramelor astea se plang ca nu gasesc sa angajeze personal. Pai cand cumperi bere sau suc cu 4-5 lei si vinzi cu 10-15 lei sau vinzi limonada cu o felie de lamaie in apa cu zahar la 15 lei dar oferi 2000 lei net angajatului? Romanii si afacerile…