România va rămâne fără gaze naturale și fără rezerve de petrol
FOTO arhivă

Conform unui raport al British Petroleum, rezervele energetice ale României sunt pe terminate. Dacă se va menține acest ritm de extracție, gazele naturale ale țării se vor termina în nouă ani, iar petrolul în 22 de ani.

Pe fondul unor rezerve certe de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze și al unei producții în scădere, gazele românești se termină în circa nouă ani, la actualul ritm de extracție și pe baza rezervelor actuale, potrivit e-nergia.ro, care citează raportul publicat de gigantul British Petroleum.

În Marea Neagră românească există, însă, un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Ce se întâmplă cu rezervele de gaz din Marea Neagră

În prezent, există mai multe companii interesate de exploatarea gazelor din Marea Neagră. OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Acum doi ani, însă, cei de la Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România, nemulțumiți fiind că nu este modificată Legea offshore.

Compania de stat Romgaz a depus în această primăvară ofertă pentru a prelua partea celor de la Exxon. Negocierile nu s-au încheiat.

Lukoil împreună cu Romgaz au și ei concesionat un perimetru, Trident, cu rezerve potențiale de circa 30 de miliarde de metri cubi. Deocamdată, însă, încă au loc foraje pentru explorare, potrivit e-nergia.ro.

Americanii de la Carlyle, cel mai mare fond de investiții din lume, au concesionat și ei două perimetre. Firma controlată de ei, Black Sea Oil and Gas (BSOG), va aduce primele gaze „noi” din Marea Neagră la țărm chiar în ultima parte a acestui an. Rezervele descoperite aici: 10 miliarde de metri cubi de gaze.

Cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România. La nivel global, socotind producția și rezervele, gazele ar urma să se termine în aproape 49 de ani.

La cât se ridică rezervele de petrol ale României

La ritmul actual de exploatare și pe baza rezervelor de acum, petrolul românesc se termină în aproape 23 de ani. În România, rezervele dovedite de petrol sunt de circa 600 de milioane de barili, iar în 2020 producția națională a fost de 72.000 de barili pe zi, în scădere cu 3,3% față de anul precedent.

Cei mai mari producători europeni sunt Norvegia și Marea Britanie, iar rezervele lor se termină în 10,8, respectiv 6,6 ani, potrivit datelor BP.

La nivel global, rezervele de petrol s-ar termina în 53 de ani.

Răzvan Nicolescu: Statul român pierde anual sute de milioane din taxe neîncasate

„România are niște resurse, mai are niște câmpuri care încă nu sunt explorate, dar fiecare zi de întârziere reduce șansele ca aceste resurse să fie vreodată valorificate”, a comentat la Digi24 Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

„Trebuia să explorăm demult. Resursele din Marea Neagră, cele mai importante, cele din blocul Neptun, trebuiau să fie deja în producție în momentul în care vorbim și în care ne plângem că prețurile la gaz natural sunt foarte ridicate”, spune expertul.

„Statul român pierde anual sute de milioane din taxe neîncasate, pe care ar fi putut să le încaseze. Românii se conectează în voioșie la noi centrale pe gaz și producția națională este în scădere și importăm mai mult din Federația Rusă. Deci, vedeți foarte clar cine câștigă și cine pierde”, a arătat Răzvan Nicolescu. „Noi nu avem decât o alternativă de import. Stăm la mâna bunului Dumnezeu, care a fost foarte darnic cu această țară, să nu fie o iarnă grea. Sau dacă nu e bunul Dumnezeu, stăm la mâna rușilor să ne dea gaz și ne vor da la prețul pe care îl vor ei, pentru că noi nu suntem în stare să ne exploatăm propriile resurse”, a punctat fostul ministru al energiei.

 

Ultima oră