Bărbat din Sibiu acuzat de înșelăciune şi spălare de bani - A făcut un site Airbnb fals - Prejudiciu de peste 700.000 de euro

Un bărbat în vârstă de 33 de ani cu domiciliul în București, care locuiește fără forme legale în municipiul Sibiu, a fost arestat preventiv și predat autorităților din Olanda unde este cercetat penal pentru mai multe infracțiuni.

C. Victor Cristian este acuzat de participarea la o organizație infracțională, înșelăciune, spălarea banilor, utilizarea unui pașaport fals, prejudiciul total suferit de victime ridicându-se la aproape 700.000 de euro.

În mandatul european de arestare s-a reținut că dosarul se referă la fapte de înșelăciune prin care se ofereau case spre închiriere, săvârșite începând cu anul 2015.

Din plângerile penale depuse la autoritățile competente rezultă că unul sau mai mulți infractori, în colaborare, au câștigat încrederea victimelor folosindu-se de numele și logo-ul paltformei Airbnb, folosind un website Airbnb fals, greu de distins de cel adevărat.

Pe acest site web infractorii intermediau închirierea de locuințe, solicitând plata unui avans constând în chiria pe câteva luni și o garanție. Victimelor li s-a cerut să transfere suma direct într-un cont bancar străin. În toate cazurile chiriașul sau proprietarul real al locuinței nu dorea în realitate să închirieze locuința. Persoanele înșelate au aflat că sunt victima unei escrocherii abia când au mers la adresele locuințelor pe care le-au închiriat de pe site-ul fals.

Autoritățile olandeze dețin probe că în această schemă este implicat și cetățeanul român, aceasta intrând în contact cu părțile păgubite prin intermediul unui număr de telefon din Olanda, folosit la comiterea mai multor fapte, și al unui document de identitate suedez presupus fals, folosit și în alte zeci de cazuri. În total, ar fi vorba despre mai mult de 300 de cazuri de înșelăciune, suma totală obținută ridicându-se la 696.000 de euro.

Românul deschidea conturi în străinătate, posta anunțuri pe site-ul fals și, în final, spăla banii obținuți în urma infracțiunii de înșelăciune.

”Ancheta penală a arătat faptul că persoana a contactat părțile vătămate cu ajutorul unui număr de telefon olandez. Acest număr și/sau echipamentul telefonic sunt disponibile în câteva declarații. Înșelătoriile au făcut uz de un document de identitate suspectat a fi fals, de origine suedeză, care a fost folosit în câteva zeci de cazuri. Prezumția este că persoana a fost implicată în aceste fraude”, se precizează în mandatul european de arestare.

C. Victor Cristian a fost arestat la Curtea de Apel Alba Iulia în 30 iunie 2021. Bărbatul a încercat să obțină refuzul predării susținând că a fost cercetat pentru aceleași fapte și de către DIICOT.

”Persoana solicitată nu a fost citată niciodată în Olanda, că nu s-a încercat efectuarea unei comisii rogatorii, având în vedere că există acel grup de lucru română-olandez, întrucât există în mandatul de percheziție 4 persoane de cetățenie olandeză care au fost prezente la efectuarea acesteia. Consideră că mandatul european de arestare a fost emis fără audierea persoanei solicitate, fără a se efectua demersuri din care să rezulte într-un fel sau altul că s-a încercat să se ajungă la persoana solicitată.

Este interzis a fi cercetată sau condamnată o persoană pentru aceeași fapte în două state diferite, astfel că se explică modalitatea de lucru desfășurată de către DIICOT–BT Vâlcea de a strânge probe și de a le pune la dispoziția organelor de urmărire penală din Olanda, întrucât în procesele-verbale de percheziție nu există indicată o ordonanță de delegare a unor altor organe de poliție judiciară sau organe de urmărire penală care să participe la întocmirea unor proceduri, iar prezența acelor persoane olandeze la efectuarea percheziției domiciliare nu a fost justificată sub nicio formă”, a susținut în instanță acesta.

Demersurile sale nu au avut succes astfel încât în luna iulie 2021 a fost predat autorităților de Olanda.

Ultima oră