"bibi" îi aşteptă pe pitici la teatrul gong

“365 de zile în Germania / 365 Tage in Deutschland. Teatru nou pentru copii şi adolescenţi” revine cu un nou eveniment pe 14 august 2021, ora 18:00, la Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG din Sibiu.

“BIBI” este conceput şi scris de dramaturga Mihaela Michailov şi regizorul Radu Apostol care au realizat o cercetare amplă despre migraţie din punctul de vedere al copiilor şi adolescenţilor atât în Germania, cât şi în România.

Regia este semnată de Radu Apostol, scenografia de Gabi Albu şi muzica de Eliza Păuna.

Din distribuţie fac parte Claudia Stuhler şi Eliza Păuna.

Mihaela Michailov: Povestea lui Bibi e, în acelasi timp, povestea unor copilării frânte: între părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi bunici care încearcă să le suplinească lipsa. Migraţia e alienantă şi dureroasă pentru copii, părinţi şi bunici. E istoria care lasă urme în familii sugrumate de dor şi nevoia de a fi împreună. Un “împreună” din amintiri umbrite.

BIBI e şi despre cei pe care un “alo” pe skype pare să îi mai lege. Doar atât. Un “alo”.

O şcoală e pe cale să nu mai fie. Şi totuşi rămâne în picioare. Deşi totul în jurul ei îi anunţă sfârşitul. Deşi fiecare zgomot muşcă din fiecare colţ. O şcoală în care trecutul scrâşneşte şi viitorul mijeşte chinuit, dar şcoala nu se lasă doborâtă.

BIBI e povestea unei prăbuşiri lente, în care se (între)vede dorinţa stăruitoare a salvării.

BIBI e istoria miilor de copii pentru care egalitatea de şanse e o utopie. Copii care învaţă în şcoli abandonate de sistemul educaţional. Copii care duc cu ei navete de kilometri, drumuri neasfaltate, evaluări şi examene epuizante. Ei nu vor fi niciodată în top. Ei rămân la coada clasamentelor făcute ca să-i ignore. Ei sunt copiii din spatele şcoli, la marginea lumii. Şcoli ale dispreţului sistemic. Şcoli ale înfrângerii din care răsare uneori o posibilitate. BIBI e povestea acestei posibilităţi. E povestea lor. O profesoară care, în ciuda tuturor eşecurilor, e acolo pentru el. Pentru Bibi. Băiatul prea mare ca să mai fie alintat şi încă prea copil ca să plece din satul lui.

BIBI e spectacolul unei confruntări cu miză mare. Să păstrezi o şcoală în viaţă. Să minţi pentru o şcoală. Să n-o vrei la pământ. Să-i mai dai o şansă. A doua şansă.

Atunci când închiderea şcolilor cu pereţi din bucăţi de speranţe devine iminentă, cine mai poate salva destine cu şanse ciuntite? Cine luptă pentru educaţia unui singur elev, pentru şcoala cu un singur copil, pentru lumea cu o singură devenire?

Durata spectacolului: 1h.

Intrare gratuită pe bază de rezervare la agenţia de bilete a Teatrului pentru Copii şi Tineret GONG.

Ultima oră

Comentariul meu