foto biserica din cartierul arhitecţilor din cisnădie a fost sfinţită

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Laurenţiu” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Cartierul Arhitecţilor al oraşului Cisnădie, a fost sfinţită în Duminica a 7-a după Rusalii.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar în soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al eparhiei, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, preoţii profesori Aurel Pavel şi Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, cei doi preoţi ai bisericii, Tiberius Nicolae Macrea şi Emil Oancea, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

foto biserica din cartierul arhitecţilor din cisnădie a fost sfinţită

Biserica ridicată în urmă cu doi ani în cartierul apropiat de Municipiul Sibiu, unde locuiesc foarte multe familii tinere şi unde nu exista locaş de închinare, a fost târnosită de ierarh cu Sfântul şi Marele Mir, iar la interior a fost sfinţită şi înveşmântată Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au aşezat moaşte. De asemenea, ierarhul a sfinţit catapeteasma şi icoanele din locaşul de cult.

Mijlocirea pentru mântuire

După slujba de sfinţire, credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina, iar mai apoi au participat la Sfânta Liturghie oficiată în apropierea locaşului de cult într-un spaţiu amenajat special pentru acest eveniment duhovnicesc al cartierului amintit.

După citirea Sfintei Evanghelii, părintele vicar-administrativ Ioachim Tomoiagă a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat sensurile duhovniceşti ale textului scripturistic care prezintă minunea vindecării a doi orbi şi a unui mut în Capernaum.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat credincioşilor prezenţi rânduiala sfinţirii unei biserici, iar mai apoi a prezentat vieţile celor doi mari sfinţi ocrotitori ai locaşului de cult, îndemnându-i pe credincioşii din Cartierul Arhitecţilor să se roage mereu Sfântului Arhidiacon Laurenţiu şi Sfântului Andrei Şaguna pentru a primi ajutor şi mijlocire înaintea lui Dumnezeu.

„Am ales cele două personalităţi sfinte pentru a fi, împreună cu Sfântul Nicolae, ocrotitorii acestui sfânt locaş tocmai pentru jertfelnicia lor în ajutorul celor nevoiaşi. Ştim că Sfântul Ierah Nicolae şi-a împărţit întreaga avere ca s-o dobândească dincolo prin rugăciunea celor sărmani. Sfântul Laurenţiu a fost diacon la Roma, la jumătatea secolului al III-lea şi a fost pus de papa Sixt al II-lea să se ocupe de săraci, iar în vremea persecuţiei împăratului Valerian, L-a mărturisit pe Hristos împreună cu episcopul lui şi a fost ars pe grătar. (…) Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a făcut atât de mult bine neamului nostru încât a fost numit «Apostolul românilor din Ardeal». A făcut o lucrarea misionară extraordinară, atât pe plan duhovnicesc, dar şi pe plan cultural şi educaţional”, a subliniat ierarhul.

Părintele Mitropolit i-a felicitat pe toţi locuitorii cartierului care au sprijinit ridicarea unei biserici aici şi i-au ajutat pe cei doi preoţi parohi pentru a duce la capăt prima etapă a proiectului de ridicare în Cartierul Arhitecţilor a Ansamblului „Sfântul Nicolae”, care va cuprinde pe lângă locaşul de cult şi un centru socio-educaţional, cu o grădiniţă şi alte aşezăminte pentru ajutoarea oamenilor. Trebuie menţionat că terenul pe care s-a ridicat biserica şi unde vor continua celelalte lucrări misionare a fost achiziţionat de Arhiepiscopia Sibiului, cu implicarea şi binecuvântarea IPS Mitropolit Laurenţiu.

În semn de apreciere a activităţii misionare şi pastorale de până acum, preotul Emil Oancea a fost hirotesit iconom. De asemenea, Consiliul parohial şi Primăria şi Consiliul local Cisnădie au primit din partea ierarhului acte de cinstire.

Ierarhul a oferit mai apoi bisericii câte o icoană a celor doi sfinţi ocrotitori şi o cruce de binecuvântare.

Părintele Emil Oancea a rostit un cuvânt de mulţumire ierarhului şi tuturor binefăcătorilor, oferind IPS Mitropolit Laurenţiu o icoană a Maicii Domului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu sfinţirea crucii de lemn ridicată pe terenul unde s-a construit biserica pentru a se marca locul unde acum se adună credincioşii în rugăciune.

foto biserica din cartierul arhitecţilor din cisnădie a fost sfinţită foto biserica din cartierul arhitecţilor din cisnădie a fost sfinţită foto biserica din cartierul arhitecţilor din cisnădie a fost sfinţită foto biserica din cartierul arhitecţilor din cisnădie a fost sfinţită foto biserica din cartierul arhitecţilor din cisnădie a fost sfinţită

Ultima oră

Comentariul meu

Publică