studiu: ce spun cercetătorii despre efectul nopților nedormite pentru mamele însărcinate
www.mediafax.ro

Conform unui studiu realizat de Universitatea California din Los Angeles, nopţile nedormite accelerează îmbătrânirea, mai ales la proaspetele mămici. Cercetătorii au constatat că mamele  însărcinate care nu dorm noaptea resimt corpul de la 3 până la 7 ani în plus faţă de vârsta reală. 

 

Studiul a fost publicat în revista „Sleep Health”, iar cercetătorii au monitorizat 33 de mame în timpul sarcinii şi în primul an de viaţă al bebeluşilor, scrie ANSA.

Au analizat ADN-ul din probele de sânge pentru a determina „vârsta biologică” a acestora, care poate diferi de cea cronologică.

S-a dovedit că la un an după naştere, vârsta biologică a mamelor care dormeau mai puţin de şapte ore pe noapte era cu 3 până la 7 ani mai mare decât a mamelor care se odihneau.

 

Mamele care au dormit mai puţin de 7 ore au avut, de asemenea, telomerii mai scurţi, ceea ce este asociat cu un risc mai mare de cancer, boli cardiovasculare şi moartea prematură.

 

„Primele luni de nopţi lipsite de somn ar putea avea un efect de durată asupra sănătăţii. Ştim din multe cercetări că dormitul mai puţin de şapte ore pe noapte este dăunător sănătăţii şi creşte riscul bolilor”, subliniază primul autor al studiului, Judith Carroll.

Somnul nocturn al mamelor participante la studiu a variat de la 5 la 9 ore, dar peste jumătate s-au odihnit la mai puţin de 7 ore, atât la şase luni de după naştere, cât şi la un an după naştere, relatează cercetătorii.

 

Cercetătorii îndeamnă proaspetele mămici să profite de oportunităţi şi să doarmă mai mult, să se odihnească atunci când bebeluşii dorm în timpul zilei şi să accepte ajutorul familiei şi al prietenilor.

Ultima oră

Comentariul meu