Încă două focare de Pestă porcină în judeţul Sibiu - Trei porci au murit la Prod şi Porumbacu de sus
Foto Arhivă

În data de 04.08.2021, pe raza județului Sibiu au fost identificate două focare de Pestă Porcine Africană în localitățile Prod şi Porumbacu de sus. În localitatea Prod, comuna Hoghilag, pe Domeniul Public al localității Prod au fost identificați două suine moarte iar în localitatea Porumbacu de sus, într-o exploatație, dintr-un efectiv de 12 porci, a fost identificat un porc mort.

Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. În cadrul ședinței s-au prezentat planurile de măsuri pentru fiecare focar și au fost adoptate deciziile nr. 23/2021 și decizia comună cu județul Mureș.

Pentru focarul identificat în localitatea Prod s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 02.08.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Prod, cu o rază de 3 km, din jud. SIBIU și Localitatea Seleuș din Județul Mureș
  • Începând cu data de 02.08.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Prod – comuna Hoghilag, cu o rază de 10 km, ( cuprinde și zona de protecție) incluzând localitățile: Hoghilag, Dumbrăveni, Laslea, Florești din județul Sibiu și Daneș, Sighișoara, Venchi, Hetiur, Soromiclea, Nadeș, Măgheruș, Viișoara, Rora, Senereuș din județul Mureș.
  • În cazul acestui focar nu au fost evaluate și despăgubite suine.

Pentru focarul identificat în localitatea Porumbacu de sus s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 02.08.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea PORUMBACU DE SUS, cu o rază de 3 km, din jud. SIBIU.
  • Începând cu data de 02.08.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea PORUMBACU DE SUS, cu o rază de 10 km, ( cuprinde si zona de protecție) incluzând localitățile: Cârțișoara, Sărata, Scoreiu, Colun, Glâmboaca, Porumbacu De Jos, Sacadate, Avrig, Mârșa și Racovița din județul Sibiu.
  • În cazul acestui focar s-a recurs la uciderea celor 11 suine din exploatație, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glont captiv si decerebrare prin spinalizare”. Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii s-a realizat prin ecarisare alternativa, îngropare în situ, pe raza localității Porumbacu de sus.

Ultima oră