Cazurile de Covid-19 s-au dublat în ultimele 24 de ore în România, iar media cazurilor din ultimele șapte zile a crescut cu aproape 100% față de săptămâna precedentă.
Este vorba despre o creștere lentă, dar clară, spune medicul, care atrage atenția că numărul cazurilor zilnice ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie, dacă nu se vor vaccina mai mulți oameni. Totodată, Gheorghiță a subliniat importanța evitării evenimentelor cu multe persoane la care „nu este musai să participăm”.
„România este în acest moment într-o situație favorabilă din punct de vedere epidemiologic, însă ce am observat în ultimele săptămâni este clar o tendință de creștere a numărului de cazuri și, într-adevăr, în ultimele șapte zile, media cazurilor a crescut cu aproape 100% față de săptămâna precedentă. Acest lucru reprezintă o preocupare importantă pentru autorități, ținând cont că rata de reproducere a cazurilor este peste 1, ceea ce înseamnă că te aștepți să ai o creștere a numărului de cazuri”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
De asemenea, spune Gheorghiță, indicatorul legat de rata de pozitivare a testelor efectuate, care este în jur de 0,6 – 0,7, trasează o tendință de creștere pentru perioada următoare, cel mai probabil în luna septembrie.
Când va începe valul 4 de coronavirus în România
„Conform unor scenarii de evoluție, elaborate de colegii de la INSP, dacă în situația actuală nu va crește ritmul persoanelor vaccinate și procentul celor imunizați, ne așteptăm la o creștere lent progresivă a cazurilor cu un număr mult mai mare în luna septembrie. În a doua parte a lunii septembrie am putea ajunge la peste 1.500 de cazuri în fiecare zi”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță.
Potrivit acestuia, este foarte greu să stabilești când începe un nou val al pandemiei: „Nu poți să definești după două-trei zile de creștere a numărului de cazuri, însă sunt aceste semnale că avem o creștere clară a infectărilor”, a explicat Gheorghiță.
Președintele CNCAV a transmis un mesaj în special persoanelor vulnerabile care nu s-au vaccin până acum împotriva Covid-19.
„Nu avem o creștere semnificativă a numărului de persoane internate și a deceselor, ca atare mesajul este unul de responsabilizare și de a înțelege că este cazul să ne vaccinăm cât mai mulți dintre noi. Și acum mă adresez celor mai vulnerabili, celor vârstnici și celor care sunt în evidență cu boli cronice, pentru că este categoria cea mai la risc de a face forme severe”, a subliniat Gheorghiță.
Gheorghiță: Să evităm evenimentele la care nu este musai să participăm
Totodată, Valeriu Gheorghiță a subliniat importanța evitării evenimentelor cu multe persoane la care „nu este musai să participăm”, pentru a nu risca să ne îmbolnăvim.
Din punct de vedere al controlului răspândirii virusului la nivel populațional, este mai important să vaccinăm mai multe persoane cu prima schemă, spune Gheorghiță, administrarea celei de-a treia doze fiind benefică în special în plan individual, prin creșterea nivelului de protecție.
Personalul medical și persoanele vulnerabile ar putea fi vaccinate cu a treia doză împotriva COVID. O decizie ar urma să fie luată în septembrie, în condițiile creșterii numărului de infectări cu varianta Delta.