a fost aprobat al doilea vaccin anti-covid pentru copii
foto: arhivă

Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul Spikevax, de la Moderna pentru adolescenții între 12 şi 17 ani.

Medicul Valeriu Gheorghiţă spune că în România vaccinul ar putea fi folosit la copii de la finele săptămânii viitoare.

Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat al doilea vaccin anti-Covid pentru grupa 12-17 ani. Efectele vaccinului Spikevax, produs de Moderna, au fost investigate într-un studiu la care au participat 3.732 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.
Studiul a arătat că vaccinul a produs un răspuns anticorp comparabil la tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani cu cel observat la adulţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Cele mai frecvente reacţii adverse la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Acestea includ durere şi umflături la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare şi articulare, ganglioni limfatici măriti, frisoane, greaţă, vărsături şi febră. Aceste efecte sunt de obicei uşoare sau moderate şi trec în câteva zile de la vaccinare.
„În următoarea săptămâna vom aştepta modificarea rezumatului caracteristicilor produsului, publicarea acestuia pe site-ul Agenţiei Europene a Medicamentului, traducerea în limba română, lucru care se va întâmplă pe 27, 28 iulie, şi ulterior vom stabili următoarea procedura care să ne permită vaccinarea minorilor şi cu vaccinul de la compania Moderna… Am putea fi în măsură că la sfârşitul săptămânii viitoare să avem toate condiţiile necesare pentru a putea permite vaccinarea celor sub 18 ani cu vaccinul de la compania Moderna”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.
În momentul de faţă, în România, au fost vaccinaţi 2,2% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani, iar în ceea ce priveşte grupa de vârstă 16-19 ani procentul este de 15%.
„Există un interes faţă de vaccinarea celor tineri, faţă de vaccinarea adolescenţilor, însă credem că acest interes va creşte în perioada următoare, în perspectiva începerii activităţilor de învăţământ. E important să avem mai multe opţiuni pentru persoanele care doresc să se vaccineze”, a mai spus Gheorghiţă.
Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat încă de la sfârşitul lunii mai primul vaccin pentru copii, produs de Pfizer.

Ultima oră

Comentariul meu