baronul samuel von brukenthal omagiat la trei secole de la naștere

Născut în 1721, Baronul Samuel von Brukenthal – Guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei (1777 – 1787) – a rămas în memoria colectivă nu atât prin rolul politic şi administrativ pe care istoria i l-a conferit, ci prin realizările culturale pe care şi le-a asumat.

Înainte de toate, von Brukenthal este întemeietorul primului muzeu public deschis pe teritoriul de astăzi al României – Muzeul Brukenthal, o instituţie a cărei activitate bicentenară am sărbătorit-o în anul 2017.

Rodul activităţii sale de colecţionar reuneşte peste 1.000 de tablouri (sec. XV – XVIII), aproximativ 1.000 stampe (gravură europeană sec. XVI – XVIII) şi 2.000 planşe incluse în albume, un fond de carte de aproximativ 16.000 de volume, impresionante colecţii de numismatică, minerale şi antichităţi dăruite publicului, pe care l-a considerat moştenitorul său spiritual.

Protector al cercurilor artistice locale, de la pictori la muzicieni, Samuel von Brukenthal a aşezat tiparele mediului cultural sibian ce avea să se concretizeze, în anul 2007, în cea dintâi Capitală Culturală Europeană a ţării noastre. Standardizarea supravieţuirii umane, în vremurile actuale, priveşte indicatori ce ţin de calitatea fizică şi socială a vieţii. Supravieţuirea valorilor culturale, produse de marile spirite ale omenirii, se datorează unor personalităţi precum Samuel von Brukenthal, prin grija căruia putem vorbi astăzi în România de Tizian, Veronese, Cranach, Van Eyck, Brueghel, Memling, ca să numim doar câţiva din maeştrii ce pot fi admiraţi în expoziţii.

Vasta moştenire lăsată de Baronul Samuel von Brukenthal ne îndeamnă să omagiem, în anul 2021, importanţa activităţii sale de colecţionar şi întemeietor de instituţii de cultură, cu prilejul împlinirii a trei sute de ani de la naşterea sa, prin programul cadru „3 secole Brukenthal”; aici veţi găsi cuprinse proiecte de valorificare a patrimoniului cultural pe care l-a lăsat moştenire dar şi evenimente culturale transversale, din sfera mai largă a moştenirii sale spirituale, organizate în colaborare cu parteneri locali, naţionali şi europeni, în virtutea unei dimensiuni cosmopolite pe care astăzi suntem mândri să o definim ca „identitatea Brukenthal”. spune Prof.univ.dr. Sabin Adrian Luca Director General / Manager Muzeul Naţional Brukenthal.

Ultima oră

Comentariul meu