producătorii de legume și cei agricoli au fost amendați cu 76.500 lei

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat miercuri că a amendat cu 76.500 lei producătorii agricoli persoane fizice care îşi desfăşurau activitatea de vânzare a fructelor şi legumelor în cadrul pieţelor agroalimentare, a târgurilor şi pieţelor en-gross şi companii (market-uri, supermarket-uri, hipermarketuri, depozite en – gross, platforme logistice). 

producătorii de legume și cei agricoli au fost amendați cu 76.500 lei

”Rezultatele acţiunilor de control ale reprezentanţilor MADR desfăşurate în perioada iunie-prezent, s-au concretizat în verificarea a 1.052 de operatori controlaţi, din care 741 producători agricoli persoane fizice care îşi desfăşurau activitatea de vânzare a fructelor şi legumelor în cadrul pieţelor agroalimentare, a târgurilor şi pieţelor en-gross şi 311 operatori economici persoane juridice (market-uri, supermarket-uri, hipermarketuri, depozite en – gross, platforme logistice)”, a informat ministerul.

Principalele neconformităţi identificate şi sancţionate în cadrul acţiunilor de control au fost: lipsa documentelor de provenienţă a legumelor şi fructelor comercializate de unii operatori economici; etichetarea incompletă (lipsa originii sau a categoriei de calitate, în cazul persoanelor juridice); fructe şi legume care nu se încadrau în categoria de calitate declarată pe etichetă şi documentele de provenienţă; lipsa menţiunilor privind originea şi calitatea de pe facturile fiscale ce însoţeau loturile expuse la vânzare; necompletarea carnetelor de comercializare de către producătorii agricoli persoane fizice, neafişarea pe etichetele de vânzare în cadrul pieţelor agroalimentare a localităţii de origine, a datei recoltării sau a seriei şi numărul atestatului de producător.

Aceste nereguli au fost sancţionate prin 233 avertismente şi 82 de sancţiuni contravenţionale cu amendă, în valoare totală de 76.500 lei.

”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale întreprinde toate măsurile prin care să se asigure aprovizionarea populaţiei cu o paletă largă de legume şi fructe de sezon, care să corespundă din punct de vedere al calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare, cât şi din punct de vedere al nivelurilor maxime admisibile de reziduuri de pesticide. În această perioadă în pieţele agroalimentare şi în târgurile unde producătorii autohtoni îşi comercializează en-gros produsele se găsesc cantităţi suficiente de legume şi fructe specifice sezonului precum: tomate, cartofi timpurii, ardei gras, căpşuni, castraveţi, varză albă, fasole verde, dovlecei, verdeţuri, etc., toate din producţia autohtonă”, precizează ministerul.

Ministerul Agriculturii arată că desfăşoară acţiuni de control pentru a se asigura că toate produsele comercializate să fie de calitate, iar consumatorii să achiziţioneze produse sigure şi în cunoştinţă de cauză privind originea acestora sau zona de producţie.

”Astfel de acţiuni de control se desfăşoară permanent în baza tematicilor de control cadru anuale, dar în perioade de vârf de sezon, când cantităţile produse sunt mai mari, aceste acţiuni de control se desfăşoară şi împreună cu reprezentanţi ai ANSVSA şi ANF. Controalele trebuie să urmărească respectarea legislaţiei de către toţi operatorii, acordându-se atenţie legumelor şi fructelor provenite din import sau comerţ intraunional comercializate prin depozite en-gros, minimarket-uri, supermarket-uri, hipermarket-uri. Toate aceste acţiuni de control conjugate sunt atât în beneficiul producătorilor autohtoni veritabili pentru că aceştia îşi pot comercializa într-un mediu organizat şi corect produsele de calitate, cât şi al consumatorilor care se aprovizionează fie din pieţele agroalimentare fie din marile reţele comerciale, având garanţia calităţii şi originii produselor”, precizează MADR.

Obiectivele din cadrul ultimelor acţiuni de monitorizare şi inspecţie au vizat controlul loturilor de legume şi fructe expuse la comercializare sub aspectul calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabilă în sectorul legume – fructe.

MADR a verificat şi etichetarea corectă a tuturor cantităţilor de legume şi fructe autohtone sau provenite din comerţul intracomunitar sau import, în momentul expunerii la comercializare cu amănuntul, precum şi existenţa documentelor fiscale de provenienţă care să ateste originea şi trasabilitatea acestora.

Alt obiectiv a fost depistarea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau din comerţ intracomunitar şi expuse la comercializare în spaţiile alocate distinct producătorilor agricoli autohtoni, precum şi sancţionarea acestor practici în conformitate cu prevederile legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică