înghețată contaminată cu oxid de etilenă, retrasă de pe piață - cum primiți banii înapoi

Înghețata contaminată cu substanță cangerigenă, alertă alimentară în Europa. Inspectorii sanitari au oprit vânzarea mai multor sortimente de înghețată, din cauza prezenței oxidului de etilenă. De altfel, și în România sunt vândute aceste înghețate.

Cei care au cumpărat produse din loturile afectate pot merge la magazin să-și primească banii înapoi, a spus la Digi24 Mihai Ponea, directorul general al Autorității Sanitar Veterinare.

El a explicat că oxidul de etilenă, folosit ca virucid și bactericid, este prezent într-un aditiv folosit la înghețată.

„Acest aditiv probabil a fost tratat în țara de origine și astfel a fost detectat în înghețată, dar sub limita admisă. El a fost retras de pe piață ca un potențial pericol, sub principiul precauției”, a explicat Ponea.

Este vorba despre sortimentele de înghețată Snickers, Bounty și Twix. Compania producătoare, Mars, a precizat că a rechemat produsele „în interesul consumatorilor” și că cei care au mâncat înghețată din loturile contaminate pot contacta compania pentru a-și primi banii înapoi.

Ponea a recomandat celor care au cumpărat înghețata din aceste loturi și nu au consumat-o să o ducă înapoi la magazin, unde își vor primi de asemenea banii înapoi. Loturile vizate sunt postate pe site-ul ANSVSA.

„Este vorba doar despre 10 loturi care sunt deja identificate de colegii noștri și duse la distrugere”, a precizat el.

„Identificarea loturilor a fost făcută, chiar acum colegii noștri sunt în teren pentru a identifica dacă mai există. În 24 -48 de ore ne dorim să nu mai existe pe piață, doar un consumator să aibă în congelator de acum o săptămână, o lună. De aceea am făcut publice acele loturi să verifice”, a spus el.

„Oxidul de etilenă care a fost identificat în înghețată este în cantități infime, mai puțin de 0,02 miligrame. E extrem de puțin, dar consumul comulativ poate duce la tulburări cardiace, pulmonare, cangerigen s-a demonstrat, de aceea e interzis”, a mai spus Ponea.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Știrea este importantă, dar fără nici un efect practic. Găsesc publicarea ei cumva ironică. Atât timp cât nu se precizează fabricanții și mărcile de înghețată sau a ingredientelor contaminate nici un consumator care este potențială victimă nu poate face nimic. Probabil că cei responsabili de contaminare, în loc să fie pedepsiți cum se cuvine, sunt puși la adăpostul anonimatului…