Meteorologii au emis o avertizare de cod roșu care vizează cinci localități din județul Sibiu. Până la ora 16:00 sunt așteptate fenomene meteo periculoase, averse torențiale care depășesc 40-50 l/min, descărcări electrice, grindină și vijelii. Pompierii le recomandă sibienilor să se adăpostească în spații închise și să respecte recomandările autorităților.
Zone vizate de codul roșu sunt: Miercurea Sibiului, Jina, Poiana Sibiului, Săliște, Tilișca.
Fenomene vizate: averse torențiale care vor depăși 40-50 l/min, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii.
ISU SIBIU a transmis mesaj de informare și avertizare a cetățenilor RO – ALERT pentru zonele vizate.
Astfel, având în vedere situația prognozată în zona de competență a unității noastre, la nivel Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,cpt. Dumitru Croitoru,, al județului Sibiu, se dispune:
- la nivelul subunităților se iau măsuri de verificare/pregătire a tehnicii de intervenție;
- prin dispeceratul unității se notifică toate primăriile, operatorii economici, sursa de risc, etc..
- situația înregistrată la nivelul județului Sibiu este permanent monitorizată prin Centrul Operațional al ISU Sibiu.
Recomandări
Deoarece pe perioada manifestării fenomenelor meteorologice există riscul producerii unor inundații locale, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:
- curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
- rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;
- urmăriți cu atenție evoluția situației hidrometeorologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;
- ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea fenomenelor meteorologice;
- construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
- pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
În cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!