Pompele de căldură – investiție inteligentă pe termen lung

Situația pandemică în care ne aflăm a influențat preferințele cumpărătorilor, iar casele sunt din ce în ce mai căutate pe piața imobiliară. Cererea pentru case spațioase și cu grădini mari a cunoscut o creștere semnificativă, direct proporțională cu alegerea tot mai frecventă a zonelor limitrofe în detrimentul zonelor centrale. Din acest motiv, în județul Sibiu, dezvoltatorii imobiliari construiesc ansambluri de case care să îndeplinească cerințele actuale de pe piață.

Compania New Concept Living a început deja implementarea pompelor de căldură pentru proiectele rezidențiale pe care le dezvoltă și se pare că alternativa este îmbrățișată cu succes de cumpărători.

Dacă în România pompele de căldură sunt o alternativă care își face treptat și sigur loc, în multe țări europene sunt deja de notorietate și soluția preferată de mulți proprietari. Agenția Internațională pentru Energie a propus ca începând cu anul 2025 centralele pe gaz să fie scoase de la vânzare, urmând ca din 2030 să fie complet interzise de Uniunea Europeană. „Emisiile de carbon generate de încălzirea rezidențială pot fi reduse drastic dacă Europa va impune interzicerea instalării de noi instalații de ardere a gazelor și petrolului până cel târziu în 2030, potrivit unui cercetator danez care a condus un studiu la nivelul UE pentru decarbonizarea sectorului de încălzire și răcire, prezentat de publicația Euractiv.” (sursa economica.net )

Pompele de căldură reprezintă o investiție inteligentă pe termen lung. Acest sistem de încălzire „pompează” sau transferă căldura dintr-un loc în altul prin utilizarea unui compresor și a unei structuri circulante de agent frigorific lichid sau gazos, prin care se extrage căldura din surse exterioare si se pompează în interior. Pomparea determină un consum mai mic de energie electrică decât în cazul în care aceasta este folosită exclusiv ca mijloc de conversie.

Au un cost mai mare de implementare, comparativ cu centralele pe gaz, dar au un consum mai mic pe termen lung și sunt potrivite pentru oamenii care își doresc siguranță și reducerea emisiilor de carbon. Pot fi de asemenea și un prim pas spre independența energetică, prin implementarea panourilor fotovoltaice. Sunt o alegere bună deoarece utilizează o sursă naturală, din mediu, față de centralele pe gaz sau lemne. Astfel, bugetul alocat facturilor se va diminua.

Există o serie de avantaje care vin în susținerea acestui sistem de încălzire și îl caracterizează.

  1. Costuri amortizate

Este adevărat că pompele de căldură au un cost mai mare de implementare, comparativ cu centralele pe gaz, dar consumul pe termen lung este mai mic, reprezentând astfel o investiție inteligentă și rentabilă.

  1. Sustenabilitate

Pompele de căldură au la bază un sistem de funcționare ecologic, folosind energie din apă, sol sau aer. Pentru că s-a propus deja scoaterea centralelor pe gaz din uz și pentru că multe țări europene tind tot mai mult spre acest sistem de încălzire, adaptarea la acest model ecologic nu face decât să ne introducă mai repede în noul val

  1. Funcționare optimă și confort

Au dublă întrebuințare: pot fi utilizate atât în perioada caldă, când răcesc aerul din locuință, cât și în perioada rece, când au scopul de a-l încălzi. De asemenea, oferă mai mult confort și spațiu pentru că se poate face pentru ea o anexă lângă locuință sau dacă este poziționată în casă, se poate găsi un spațiu de depozitare nu foarte vizibil.

 

 

Ultima oră