Angajații centrelor de vaccinare care funcționează în municipiul Sibiu nu și-au încasat salariile pe lunile mai și iunie. Primăria susține că nu a putut face viramentele pentru că nu a primit sumele necesare de la Direcția de Sănătate Publică Sibiu. La rândul ei, această instituție primește fondurile de la Ministerul Sănătății, transmite g4media.ro.
„Conform legislației în vigoare, plata personalului din centrele de vaccinare se face de către Primăria Sibiu, dar fondurile necesare trebuie alocate de Ministerul Sănătății către DSP Sibiu, iar DSP Sibiu va vira ulterior banii în bugetul local al Municipiului Sibiu. În ceea ce privește plata indemnizațiilor aferente lunii mai și iunie 2021, fondurile necesare nu au fost virate încă Primăriei Sibiu. Precizăm că pontajele au fost predate în termen, conform prevederilor legale”, anunță administrația locală.
În mai multe județe se înregistrează întârzieri la plata personalului din centrele de vaccinare, încă de la înființarea acestora.
La mijlocul lunii martie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, anunța că personalul din centre nu fusese plătit de două luni. De vină pentru această situație a fost găsit responsabil atunci un funcționar din Ministerul Sănătății, care nu ar fi completat hârtiile. În aprilie au început primele plăți, pentru primele luni din an, iar în iunie în unele județe au fost făcute plățile și pentru aprilie și mai.
Întârzieri se înregistrează în continuare, pentru că plata medicilor și asistentelor din centrele de vaccinare se realizează în urma unui proces extrem de birocratic. Personalul din centre este plătit la un tarif orar. Plata acestuia se face după ce autoritățile locale trimit cereri la DSP-uri. Acestea centralizează cererile la nivel de județ, apoi formulează o cerere de finanțare către Ministerul Sănătății, care solicită banii de la Ministerul Finanțelor pentru cererile centralizate din toată țara.
340 de persoane s-au vaccinat în județul Sibiu, în ultimele 24 de ore
Au fost vaccinate în județul Sibiu 340 persoane împotriva Covid-19, dintre care 116 cu vaccin Johnson&Johnson și 224 cu vaccin Pfizer, în cursul zilei de marți.
De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în județ s-au administrat 240.951 doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2. Până acum au fost imunizate, în total, 125.871 de sibieni cu prima doză de vaccin și alți 115.080 cu cea de-a doua doză.
Procentul de vaccinare, cu cel puțin o doză de vaccin, este de 31,36%, dacă ne raportăm la populația județului, după rezidență, de 401.301 locuitori, prezentată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19.