Numărul total al certificate profesionale curente, solicitate cu scopul de a exercita profesia de medic în afara României, a fost de 858 în anul 2020, mai mic decât în anii precedenţi.
Potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor din România (CMR) transmis, miercuri, AGERPRES, numărul total al certificate profesionale curente emise în 2016 a fost de 1.462, în 2017 – 1.374, în 2018 – 1.221, iar 2019 – 1.099.
Situaţia statistică din 2016, 2017, 2018 şi primele trei luni din 2019 a fost întocmită în baza raportărilor colegiilor teritoriale ale Colegiului Medicilor din România, iar începând cu luna aprilie 2019 situaţia statistică este întocmită din aplicaţia informatică a CMR alcătuită pe baza înregistrărilor colegiilor teritoriale, se precizează în comunicat.
Certificatul profesional curent (Good Standing) este documentul eliberat la cererea medicului ori a autorităţii competente omoloage dintr-un alt stat şi cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitatea şi competenţa cu care îşi poate exercita profesia medicul care deţine sau a deţinut în trecut calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România.
Medicii au obligaţia să solicite eliberarea Good Standing-ului în vederea întocmirii dosarului de înscriere la orice examen de promovare profesională sau concurs de ocupare a unui post vacant de medic, de medic dentist şi, respectiv, de farmacist; înfiinţării cabinetelor medicale/de medicină dentară, în cazul medicilor, respectiv al medicilor dentişti sau exercitării profesiei în afara graniţelor României.
Acesta se acordă obligatoriu doar membrilor Colegiului Medicilor din România.
Certificatul de conformitate se eliberează numai medicilor, medicilor dentişti, farmaciştilor, asistenţilor medicali generalişti şi moaşelor care întrunesc condiţiile de cetăţenie, ascendenţă, filiaţie, căsătorie şi rezidenţă prevăzute de lege şi care au dobândit formarea în profesie pe teritoriul României.