Voluntarii de la FITS puși să se vaccineze obligatoriu - Unii părinți acuză că măsura este discriminatorie

Voluntarii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) sunt obligați să se vaccineze pentru a putea semna contractul de participare. Unii dintre părinții voluntarilor minori consideră măsura discriminatorie și cer conducerii introducerea testării PCR pe cheltuiala familiilor.

Pe 1 iunie, organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care va avea loc în perioada 20-29 august, au transmis un e-mail către voluntarii înscriși în proiect, prin care îi informau că vaccinarea este obligatorie, scrie Libertatea.

Pentru a face parte din programul de voluntariat, doritorii trebuie să aibă cel puțin 16 ani împliniți. „Pentru că ne dorim să ne bucurăm într-un mod responsabil de toată această desfășurare de forțe artistice, vă informăm că pentru ediția FITS din acest an, toți cei care doresc să facă parte din echipa noastră trebuie să fie vaccinați, iar rapelul să fie efectuat până la data de 1 august 2021”, se comunică în mesajul transmis de coordonatorii care se ocupă de voluntarii FITS.

Data-limită de 1 august este dată de faptul că atunci trebuie semnate contractele de voluntariat, explică mama unei fete de 17 ani, care face parte dintre cei selecționați în toamna anului trecut în programul de voluntariat. Femeia critică faptul că organizatorii au ales să îi oblige pe voluntari să se vaccineze, fără să le ofere posibilitatea testării. Părinții consideră că regulamentul de participare e discriminatoriu.

„Eu mă așteptam să le ceară ori vaccin, ori testare PCR sau rapidă, la trei-cinci zile, pe cheltuiala noastră. Au ridicat problema asta mai mulți tineri, dar li s-a spus că vaccinarea este singura variantă. Li s-a comunicat că dacă nu vor să se vaccineze, să confirme în scris, printr-un e-mail, și atunci vor ieși din program”, spune mama unui voluntar pentru Libertatea.

Aceasta spune că nu se opune vaccinării copilului, atât ea, cât și ceilalți membri adulți ai familiei fiind vaccinați. „Mi se pare prea repede, deocamdată, din motive personale. Nu zic că n-o vaccinez niciodată, dar acum nu știu cum să-i explic: Pentru faptul că nu te vaccinezi, ieși din treaba asta în care ai depus atât timp și muncă”, spune mama fetei.

Femeia a precizat că fiica ei încă nu a anunțat că se retrage din proiect: „Ne-am gândit că poate revin asupra deciziei, pentru că au fost mulți care le-au atras atenția că nu e OK. Am sperat că poate acceptă testare PCR. Dar dacă nu se va schimba regula, va trebui să ne retragem noi”.

Constantin Chiriac: „Nu este vorba despre restricționare, ci de asumarea acestei responsabilități”

Contact de Libertatea, președintele FITS și directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, Constantin Chiriac, a declarat că obligativitatea vaccinării este impusă întregului personal, iar acest aspect nu este supus dezbaterii.

Tot personalul trece prin vaccinare. Nu este vorba despre restricționare, ci de asumarea acestei responsabilități. Ne bucurăm de o competiție uriașă pentru locurile de voluntari. Pentru ca perioada de activitate a voluntarilor să fie continuă, timp de șapte-opt luni, este foarte dificil să facem testări la fiecare trei zile. Acest program va continua dincolo de toate obstacolele pandemice.

Președintele festivalului a adăugat și că este preocupat de sănătatea organizatorilor și a colaboratorilor festivalului: „Suntem în permanentă legătură cu Ministerul Sănătății, cu DSP, cu Ministerul Culturii și cu organele abilitate, dar, dincolo de toate, responsabilitatea este în primul rând a noastră, în calitate de organizatori”.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat pentru Libertatea că autoritățile nu au dat niciun fel de recomandări cu privire la organizarea festivalurilor. „În România, vaccinarea este voluntară. Nu există niciun proiect prin care vaccinarea să fie obligatorie”, au spus reprezentanții ministerului.

Șeful CNCD: „Ar trebui să existe alternative”

Contactat de Libertatea, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a evitat să răspundă dacă în acest caz există o situație de discriminare.

„Nu vreau să mă antepronunț. Cred că în asemenea situații ar trebui să existe variante alternative”, a declarat Asztalos.

Sursa: Libertatea

Ultima oră