ucenicii, internii și stagiarii aduc beneficii angajatorilor
Pretty young carpenter and her bearded colleague brainstorming in workshop: he showing her something on computer screen while she looking at it with interest

Vremurile în care se făcea practică la locul de muncă au apus de mult. Acum există posturi de ucenici, internship sau stagiari. Iar firmele care vor să lucreze cu tinerii pe perioada verii trebuie să ştie că, pentru stagiatură, ucenicie și internship, se încheie contracte diferite, cu reglementări specifice. În plus, angajatorii, care oferă astfel de locuri de muncă în Sibiu și în țară și încheie astfel de contracte, pot primi de la stat unele subvenții, deloc neglijabile ca valoare.

Cine sunt beneficiarii?

Pentru o mai bună înțelegere a acestor categorii de angajați, există legi în vigoare. Astfel, reglementarea privind internship-ul este prevăzută de Legea nr. 176/2018. Ucenicia la locul de muncă e tratată prin Legea nr. 279/2005. Iar stagiatura debutanților în profesie este reglementată de Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.

Stagiarul este debutant în profesie, proaspăt absolvent al învățământului superior. Va fi angajat cu contract de muncă. Excepție fac cei care dovedesc că au desfășurat, potrivit legii, activitate profesională în același domeniu, anterior absolvirii.

Internul este persoana în vârstă de minimum 16 ani, care caută dezvoltarea unor abilități profesionale și experiență la organizația-gazdă. Poate fi sau nu absolvent al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională. Acesta poate fi intern la mai mulți angajatori. Totuși, nu poate fi intern pe mai multe posturi din aceeași firmă decât dacă este vorba despre ramuri de activitate diferite.

Ucenicul este persoana peste 16 ani care, din voință proprie, încheie un contract de ucenicie cu un angajator, în scopul obținerii unei calificări. Ucenicul caută formare profesională pentru ocupația din care vrea să câștige bani.

Contractele sunt diferite

Fiecare dintre cele trei legi de mai sus prevăd condiții specifice pentru contractele de stagiatură, internship și ucenicie.

Potrivit Legii nr. 176/2018, organizația-gazdă (firmă privată sau autoritate/instituție publică) va fi obligată să-i facă internului un contract în condițiile legii, riscând altfel amenzi și de 20.000 de lei. Ca durată, există un maxim de șase luni, dar nu mai mult de 720 de ore în total.

Contractul de ucenicie este, potrivit legii, un tip de contract special. Se încheie pe durată determinată. Iar ucenicul se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea angajatorului, cu plata unui salariu și bifarea tuturor condițiilor pentru formarea profesională. În funcție de nivelul de calificare, un astfel de contract se poate face pe perioade între 12 și 36 de luni. Poate exista și o perioadă de probă de cel mult 30 de zile lucrătoare. Lipsa contractului poate duce la amenzi de 10.000 de lei.

Contractul de stagiatură este atașat contractului de muncă al stagiarului cu un angajator. Are durată fixă, de șase luni. Excepție fac situațiile în care, prin legi speciale, se prevede o altă durată. Lipsa contractului de stagiu atrage amenzi între 1.000 și 2.000 lei.

Munca se plătește corespunzător

Dat fiind că ucenicia se practică în baza unui tip de contract de muncă, iar contractul de stagiatură se atașează la cel de muncă, remunerarea serviciilor prestate este obligatorie. Angajații vor primi un salariu corespunzător orelor de muncă prestate. Iar pentru acel salariu se plătesc impozite și contribuții aferente.

Pe de altă parte, în cazul internilor, Legea nr. 176/2018 stabilește că internul trebuie să primească o indemnizație. Aceasta se asimilează veniturilor salariale din perspectiva plății impozitului. Trebuie să fie cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut (salariul minim brut este de 2.300 lei în 2021), proporțională cu timpul efectiv lucrat. Cei care nu-și plătesc internii riscă amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.

Statul plătește

Pentru întreaga perioadă a contractului de ucenicie sau stagiatură, firmele pot primi pentru fiecare ucenic ori stagiar câte 2.250 de lei. Iar angajatorii pot solicita banii de la stat.

În schimb, pentru cei care lucrează cu interni, pe baza unor contracte de intership, pe care apoi le transformă în contracte individuale de muncă, primesc o primă de promovare în valoare de 4.586 lei pentru fiecare persoană astfel angajată, după îndeplinirea obligaţiei de menţinere a raportului de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin doi ani.

Atenție! Același candidat nu poate fi trecut prin două sau trei astfel de contracte, pentru ca firma să obțină de pe urma sa două sau mai multe astfel de subvenții. Doar un anumit tip de candidat poate fi ucenic, stagiar ori intern.

Ultima oră

Comentariul meu