Sfaturile economiștilor pentru romanii care au economisit bani în pandemie
Sursa: playtech.ro

Românii care au reușit să pună bani deoparte în perioada de vârf a pandemiei au preferat să îi investească, în loc să îi țină la saltea. Experții în economie spun că aceasta este cea mai bună perioadă pentru investiții și asta pentru că pe timp de criză economică prețurile sunt scăzute.

Nicu este căpitan de vas și sâmbătă s-a întors în țară după 6 luni de voiaj. Cu banii câștigați și cu economiile strânse a decis să îi investească într-un apartament.

Nicolae Gheorghe, căpitan de vas: Leul se devalorizează, la fel și euro. Își pierde din valoare în timp. Altceva era acum 10 ani – altceva făceai cu 100 de euro, altceva faci acum cu 100 de euro. E diferență foarte mare.

Apartamentul o să fie gata spre finalul anului viitor, dar nu se grăbește pentru că banii investiți în acest proiect sunt o investiție pe termen lung.

Nicolae Gheorghe, căpitan de vas: Am încercat în cripto, dar le-am vândut. Mi se pare… faci atac. E prea mult și altceva nu am timp să mă ocup. Pentru mine imobiliarele reprezintă cea mai sigură investiție.

În plină pandemie acest sector a fost printre puținele care a fucționat. În iunie 2021 s-au cumpărat cu aproape 8.000 de case, terenuri sau apartamente în plus față de aceași lună a anului trecut. Cele mai multe în Bucureşti, Braşov și Ilfov. La polul opus se numără județele Covasna, Călăraşi şi Caraş Severin.

Cele mai căutate apartamente sunt cele de 2 camere, care au o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați. Prețul unui astfel de apartament poate ajunge și la 70.000 de euro.

Multe dintre imobile se vând când sunt încă de la nivel de schiță.

Tiberiu Necula, consilier imobiliar: Ne ajută foarte mult prezentările 3D, machetele, de ce nu și proiectele anterioare ale diverșilor dezvoltatori. Toate lucrurile acestea ne ajută să vindem încă din fază de proiect. Investițiile imobiliare sunt cele mai sigure, pot spune în acest moment.

Și piața obiectelor de artă a fost o alternativă pentru investiții

În plină pandemie, tabloul „Țărăncuță cu fuior pe cale”, semnat de Nicolae Grigorescu s-a vândut 220.000 de euro.

Alina Panico, reprezentant casă de licitații: Poate fi considerată o piață mult mai sigură decât băncile. Nu este atât de volatilă. O investiție în artă este o investiție bună pe termen mediu și lung. Te aștepți ca la sfârșitul perioadei de criză ca valoarea piesei să crească sau să și-o păstreze.

Adrian Negrescu, consultant economic: Este una dintre lecțiile pandemiei COVID. Faptul că românii au înțeles că banii lor în contextul inflației trebuie plasați în instrumente care să le aducă profit, pentru că dacă ții banii la saltea sau îi ții în bancă la dobânzi foarte mici, acești bani se devalorizează.

Consultanții în economie spun că această perioadă este una ideală pentru investiții, dar recomandă să fim atenți la proiectele care promit câștiguri consistente într-un termen scurt, deoarece există şi riscul să ne pierdem banii.

Ultima oră