Ioan Roșian, bărbatul din Alba, de 88 de ani, care și-a omorât soția în vârstă de 91 ani, cu care locuia într-o casă din Mediaș, își va petrece următorii 9 ani după gratii. Asta după ce magistrații Tribunalului Sibiu l-au condamnat pentru crima petrecută în noaptea de 8 spre 9 februarie.
Bătrânul care se află în arest preventiv din data de 9 februarie și-a ucis nevasta cu o ranga și un cuțit.
Potrivit anchetatorilor acesta s-a trezit în jurul orei 3.00, să o ajute pe bătrână să își schimbe hainele, deoarece femeia transpira excesiv din cauza unei afecțiuni medicale.
La un moment dat, potrivit procurorilor, între cei doi soți a izbucnit un conflict în timpul căruia inculpatul Ioan Roşian a lovit-o pe soția sa cu o rangă de mai multe ori în cap, după care a luat un cuțit de bucătărie cu care i-a secționat vena jugulară, victima decedând ca urmare a insuficienței cardio-respiratorii și circulatorii acute.
Femeia a fost găsită de unul dintre copii care a mers la ei în vizită. Acesta a alertat autoritățile.
Bărbatul a fost arestat preventiv și nu a mai fost eliberat în prezent. Trimiterea în judecată și implicit procesul de judecare s-au desfășurat relativ rapid.
Ioan Roșian a fost trimis în judecată pe data de 1 martie și au existat două ședințe de judecată.
Soluția magistraților Tribunalului Sibiu nu este definitivă, iar dacă va fi atacată, dosarul se va muta la instanța superioară, la Curtea de Apel Alba Iulia, transmite alba24.ro.
Soluția pe scurt (Tribunalul Sibiu):
”(…) condamnă inculpatul R I, în prezent aflat în Penitenciarul Aiud, la pedeapsa închisorii de 9 ani pentru săvârșirea infracţiunii de omor.
(…) interzice inculpatului ca pedepse complementare, pe o perioadă de 4 ani, drepturile prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a), b) C.p., respectiv:
• dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice;
• dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;
În temeiul art. 65 al. 1 C.p. interzice inculpatului ca pedepse accesorii drepturile prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a), b) C.p., respectiv:
• dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice;
• dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;
În baza art. 72 C.p. rap. la art. 404 al. 4 lit. a) C.p.p. deduce din pedeapsa închisorii durata reţinerii inculpatului R I pe o perioadă de 24 ore din data de 08.02.2021, precum şi durata arestării preventive a aceluiaşi inculpat de la 09.02.2021 la zi.
În temeiul art. 399 al. 1 C.p.p. menţine măsura arestării preventive a inculpatului.
În baza art.404 alin.4 lit.d C.p.p. rap. la art. 112 al.1 lit.b C.p. confiscă de la inculpat un cuțit cu mâner de plastic, un levier şi articole vestimentare toate înregistrat în registrul corpuri delicte al Tribunalului Sibiu, (…).
În baza art. 5 al. 5 şi art. 7 al. 1 din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat. Aduce la cunoştinţa inculpatului faptul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obținerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.
Constată că persoanele vătămate R D, R D C, şi R I, .moștenitorii victimei, nu s-au constituit părţi civile în cauză.
În temeiul art. 272 C.p.p., art. 274 al. 1 C.p.p., obligă inculpatul R I la plata sumei de 2394 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Conform art. 274 al. 1 C.p.p., onorariul apărătorului din oficiu desemnat pentru asistarea inculpatului (în cuantum total de 1495 lei, pentru camera preliminară şi judecată) rămâne în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.