pentru prima dată în ultimul an, prețurile alimentelor au scăzut brusc în luna iunie

Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut în iunie pentru prima dată în 12 luni,pe fondul reducerilor uleiurilor vegetale, cerealelor și produselor lactate, a anunțat joi agenția alimentară a Organizației Națiunilor Unite – FAO, citată de Reuters.

FAO, cu sediul la Roma, a mai spus într-o declarație că recoltele de cereale la nivel mondial vor ajunge la aproape 2,817 miliarde de tone în 2021, ușor în scădere față de estimările sale anterioare, dar încă pe cale să atingă un record anual.

Indicele prețurilor alimentelor al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a avut în medie 124,6 puncte luna trecută față de 127,8 în mai.

De la un an la altul, prețurile au crescut cu 33,9% în iunie.

Indicele prețului uleiului vegetal a scăzut cu 9,8% în iunie, parțial în urma unei scăderi a prețurilor la uleiul de palmier. Cotațiile de ulei de soia și floarea soarelui au scăzut, de asemenea.

Indicele prețurilor cerealelor a scăzut cu 2,6% în luna iunie de la o lună la alta, dar a crescut în continuare cu 33,8% față de an. Prețurile porumbului au scăzut cu 5,0%, parțial din cauza randamentelor mai mari decât estimările din Argentina și a condițiilor îmbunătățite ale culturilor în Statele Unite.

Prețurile internaționale ale orezului au scăzut, de asemenea, în iunie, atingând minimele pe 15 luni, în condițiile în care costurile ridicate de transport și lipsa containerelor au continuat să limiteze vânzările la export, a spus FAO.

Prețurile la lactate au scăzut cu 1,0% lunar, toate componentele indicelui fiind mai ușoare. Untul a înregistrat cea mai mare scădere, afectată de o scădere rapidă a cererii globale de import și de o ușoară creștere a stocurilor, în special în Europa.

Indicele zahărului a înregistrat o creștere de 0,9% de la o lună la alta, atingând cel mai înalt nivel din martie 2017. FAO a declarat că incertitudinile cu privire la impactul condițiilor meteorologice nefavorabile asupra randamentelor culturilor din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, au împins prețurile în sus.

Indicele cărnii a crescut cu 2,1% din luna mai, cotațiile pentru toate tipurile de carne crescând, creșterile importurilor de către unele țări din Asia de Est compensând o încetinire a achizițiilor de carne în China.

Ultima oră

Comentariul meu