proiect de lege - peste un milion de lucrători casnici ar putea obține dreptul la pensie și asigurări de sănătate

Aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie, odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară în mare parte la negru, vor fi reglementate corespunzător, a anunțat, marţi, pe Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan. Ministerul Muncii are în dezbatere un proiect prin care bonele, menajerele, bucătăresele și alte categorii de lucrători casnici să fie plătite printr-un sistem de tichete înregistrate de ANOFM.

proiect de lege - peste un milion de lucrători casnici ar putea obține dreptul la pensie și asigurări de sănătate

Proiectul, discutat marți cu patronatele și sindicatele, vizează reglementarea desfășurării activităților casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar.

Acest lucru ar urma să se facă prin instituirea unui sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în baza unor tichete de activități casnice, cumpărate de beneficiar și preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reținerea contribuțiilor și a impozitului aferente, în acest fel lucrătorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităţilor casnice cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, având cu toţii convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie. Potrivit datelor INS, avem 39% din populaţie inactivă şi estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine aceste drepturi odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a explicat Raluca Turcan.

Aceasta a subliniat că efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii şi în creşterea numărului celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie.

„Ne dorim ca aceste activităţi să fie accesibile şomerilor indemnizaţi şi beneficiarilor de venit minim garantat şi lucrăm pentru a obţine cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activităţile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, a adăugat ea.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică