filmele premiate la astra film festival se pot urmări la cinemateca astra

Pentru că mai este foarte puțin până la cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar – Astra Film Festival, care va avea loc la începutul lunii septembrie (6-12 septembrie), Cinemateca Astra Film propune o retrospectivă a celor mai apreciate filme, prezentate și premiate în cadrul edițiilor anterioare.

filmele premiate la astra film festival se pot urmări la cinemateca astra

Astfel, joi, 8 iulie, de la ora 19:00, Cinemateca Astra Film prezintă filmul „Srbenka / Sârboaica”, un documentar premiat pentru cea mai bună regie în Competiția Europa Centrală și de Est la Astra Film Festival 2018, motivația juriului fiind: „Cu filmul Sârboaica trecem prin experiența unor trăiri care ne împing într-un spațiu emoțional intim, uneori deranjant de brutal și dureros, în care sunt explorate răni ce nu pot fi vindecate decât prin adevăr. Autorul explorează procesul artistic ca metodă de vindecare colectivă și ne arată că adevărul și reconcilierea sunt instrumente ce pot pune punct suferinței”.

8.07 Srbenka / Sârboaica

Nebojsa Slijepcevic • Croația • 2018 • 75’

În iarna lui 1991, o fetiţă de origine sârbă în vârstă de 12 ani a fost ucisă în Zagreb. 25 de ani mai târziu regizorul Oliver Frljić pune în scenă o piesă de teatru despre acest caz. Repetiţiile devin şedinţe de psihoterapie colectivă, iar Nina, o actriţă de 12 ani, este de părere că războiul nu s-a sfârşit niciodată. Srbenka este un film despre agresiunea infantilă îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia. Aflăm cum generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.

L-am rugat pe regizorul piesei de teatru să îmi permită accesul la repetițiile sale, dar nu mă așteptam să fac filmul, tot filmul la repetiții pentru că nu știam că o voi întâlni pe Nina, o tânără fată care a devenit personajul principal al filmului.

Oliver Frljić lucra la o piesă de teatru despre un incident petrecut în anii 90, când în centrul orașului Zagreb a fost omorâtă o familie de civili, printre care și cea mai mică membră a familiei, o fetiță de doar 12 ani…au fost omorâți pentru că erau sârbi în Zagreb. Această îngrozitoare crimă a rămas nepedepsită, deși ucigașii au fost găsiți și a fost chiar și un proces, ei au fost achitați.”

Nebojsa Slijepcevic / Bio

Nebojsa Slijepcevic a regizat numeroase documentare creative selectate la festivaluri din întreaga lume. Are deja trei nominalizări la premiul Prix Europa. Debutul său în documentar, Gangster of love, a avut premiera la festivalul de la Karlovy Vary și a fost un important succes de casă în Croația. Nebojsa este și profesor la Școala de Film Documentar din Zagreb.

Proiecțiile Cinematecii Astra Film vor avea loc la sediul Astra Film din Sibiu, Piața Mică, nr. 11, locul în care se pun în vânzare biletele, cu 15 minute înaintea fiecărei proiecții. Prețul unui bilet este de 10 lei (adulți) și 5 lei (elevi / studenți / pensionari).

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. 

Cinemateca ASTRA FILM a făcut parte din programul Sibiu Capitală Culturală Europeană cu titlul 365 de ferestre spre lume, fiind singurul proiect cultural cu desfăşurare zilnică pe parcursul întregului an. De atunci, mii de pasionaţi ai filmului documentar au avut şansa de a se întâlni cu producţii valoroase din întreaga lume la Cinemateca ASTRA FILM.

Cinemateca Astra Film este un proiect organizat de Astra Film, CNM Astra, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică