- Studiile arată că alimentaţia joaca un rol important în riscul de a face cancer.
- O dietă bogată în fructe şi legume ajută la reducerea riscului de cancer.
- Medicul Cristian Mărgărit recomandă ce trebuie să includem în dietă şi ce nu.
Studiile arată că alimentaţia joaca un rol important în riscul de a face cancer. Menţinerea unui stil de viaţă sănătos, de exemplu prin consumul unei diete bogate în fructe şi legume, ajută la reducerea riscului de cancer. La fel şi limitarea consumului de carne roşie şi procesată.
Lilia Andrei a renunţat la carne de aproape 14 ani. A luat această decizie în urma unei probleme de sănătătate, dar spune că nu o regretă.
„Doar încetând să mănânc carne, trecând pe partea aia cu tot ce înseamnă proteină vegetală”, a ajuns „de la fiinţa aia care nu putea să se ţină pe picioare, care obosea să se ducă să-şi ia o pâine, adormea trei staţii în metrou până la muncă şi moţăia 90% din timp” la o altă versiune a sa. „Mai aveam puţin şi mutam mobila prin casă”, povesteşte Lilia Andrei.
Patru din zece tipuri de cancer pot fi prevenite cu o alimentaţie sănătoasă, explică un profesor universitar din Japonia.
Medicul Cristian Mărgărit recomandă ce trebuie să includem în dietă şi ce nu: „Mai degrabă vorbim despre nişte componente produse în procesul de gătire. Consumul de carne arsă, de carne procesată. De asemenea, excesul de zahăr în special, pune un stres suplimentar asupra celulelor. Eliminăm alimente care îţi cresc riscul şi adăugăm în dietă alimente care reduc riscul: legume, mai multe frunze, mai multe fructe”.