ue propune o taxă digitală companiilor pentru a finanţa redresarea în urma pandemiei

Comisia Europeană va propune în următoarele săptămâni o taxă digitală pentru a finanţa redresarea în urma pandemiei de COVID-19, care se va aplica la sute de companii, majoritatea europene, a declarat, vineri, Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, pentru Reuters.

Într-o încercare de a sprijini creşterea şi de a trece la o economie mai digitală şi mai verde, cele 27 de state membre UE au fost de acord să se împrumute în comun cu 750 miliarde de euro pentru un fond de redresare post-pandemie.

Împrumutul va fi achitat în 30 de ani din noi taxe, inclusiv pe economia digitală şi emisiile de CO2.

Un număr de 130 de state au ajuns, joi, la un acord asupra unei reforme a impozitării companiilor multinaţionale, ce prevede în special instituirea unui impozit minim pe profit, ”de cel puţin 15%”, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Vestager a salutat acordul, dar a precizat că UE va iniţia taxa sa digitală, deşi nu a precizat la ce nivel va fi.

“Dacă putem obține un sprijin total și să implementăm taxarea iar dacă autoritățile fiscale au resursele pentru a încasa taxele, atunci, unele dintre companiile care plătesc foarte puține taxe sau deloc astăzi, vor contribui în societățile unde își derulează afacerile”, a declarat ea pentru Reuters.

Oficialul a explicat că taxa digitală a UE are obiective diferite faţă de ce s-a stabilit la reuniunea OECD, iar domeniul de aplicare “este mai extins”, transmite Agerpres.

“În timp ce impozitul stabilit de OECD este pentru cele mai mari 100 de companii, aceasta vizează mult mai multe companii. Taxa digitală va afecta în principal firmele europene, dar şi pe altele”, a declarat Vestager.

„Apreciez că pentru o companie, indiferent cum îl numești, este un cost”, a mai spus ea, adăugând că firmele ar trebuie să vadă acest lucru ca un cost normal în a face afaceri în Europa.

Aceasta a refuzat să ofere detalii despre ce companii vor fi afectate sau de amploarea taxării. Comisia a stabilit momentan data de 14 iulie pentru a face anunțul.

Ultima oră

Comentariul meu