În perioada 25 – 27 iunie a avut loc la Sibiu o adevărată sărbătoare muzicală, astfel, în acest an cea de a 9-a ediție a festivalului internațional,,Hermannstadtfest” și-a desemnat câștigătorii din rândul celor peste 150 de concurenți talentați din țară și străinătate.
Și în acest an, festivalul ,,Hermannstadtfest” a avut loc în aer liber, atmosfera fiind una minunată, iar concurenții din România, dar și din Moldova și Kargahstan au cântat pe scena unei locații de excepție: Habermann Markt. Tinerii talentați din străinătate care nu au putut ajunge la Sibiu din cauza situației actuale a pandemiei, au avut șansa de a participa online la cea de a 9-a ediție a festivalului, astfel la această secțiune online s-au înscris concurenți din Moldova, Bulgaria, Kyrgystan, Canada, Kenya și Rusia.
Festivalul a cuprins secţiunile de muzică de divertisment, de muzică tradițională, de muzică folk (secțiune dedicată poetului Adrian Păunescu) și alte secțiuni speciale, printre care se numără: ,,Dialog între generații” (secțiune dedicată compozitorilor Marius Țeicu și Dora Gaitanovici), Remember (secțiune dedicată compozitorilor Temistocle Popa și Ioan Gyuri Pascu și artiștilor Laura Stoica și Aurelian Andreescu), secțiunea de Pricesne și ,,Cântec pentru Dumnezeu.
Ca în fiecare an, festivalul internațional ,,Hermannstadtfest” nu încetează în a oferi surprize publicului. În prima zi a concursului, la Școala Generală Roșia a avut loc un mic spectacol cu ocazia lansării cărții ,,După ani și ani” a maestrului Adrian Ordean, iar atmosfera a fost menținută de tinerii talentați din Roșia, Sibiu și Drobeta Turnu Severin, care au încântat publicul cu vocile lor. Tot în data de 25 iunie, la Habermann Markt trupa ,,Șatra” și trupa de dans ,,Alegrijah” au încântat publicul cu dansuri și cântece din tradiția rromă.
În 26 iunie s-a desfășurat o activitate conexă la ,,Curmătura Stezii” – Rășinari, unde au oferit un spectacol excepțional elevi de la Palatul Copiilor – Sibiu, de la Școala de arte din Oradea, dar și câștigătoarele celei de a 8-a ediții a festivalului, anume Iulia Perpelea (din Drobeta Turnu Severin) și Špela Jezovšek –Stella (din Slovenia). De asemenea, tot în 26 iunie, Ana-Maria Mărgean, câștigătoarea ,,Românii au Talent”, a deschis – împreună cu Lizzy – cu un recital extraordinar partea a doua a zilei, care cuprindea secțiunile speciale. În cadrul secțiunii ,,Remember” s-a prezentat CD-ul In Memoriam al Laurei Stoica: ,,Întotdeauna Nostalgia”.
Marele trofeu la secțiunea de muzică de divertisment a mers la Timișoara la Maya Ecaterina Giotea, iar la secțiunea de online marele trofeu a mers în Rusia, la Uliana Nisterovskaya. În acest an Craiova a fost la putere, întrucât celelalte mari trofee au mers la Anastasia Boroată – la secțiunea de muzică tradițională – și la Jacqueline Crăciun – la secțiunea de folk. De asemenea, tot din Craiova sunt și Anghelescu Eduard – câștigătorul trofeului ,,Adrian Ordean” – și Bryanna Holingher, câștigătoarea premiului 1 de excelență ,,Hermannstadtfest” ce presupune prima medie după marele trofeu. Ca în fiecare an, copii cu dizabilităţi sau din centre de plasament au primit Premiul ,,Învingătorilor”, respective Premiul ,,Optimiştilor”.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Domy Music Star” – Sibiu, Palatul Copiilor Sibiu, Asociaţia Filantropică „Olivia”, Arhiepiscopia Ortodoxă Română – Sibiu, Radio ,,Trinitas” – Sibiu, Cercul Militar – Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar – Sibiu, Radio România Regional, Facultatea de Teologie ,,Andrei Șaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” – Sibiu, Academia Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu”, Casa de cultură a Studentilor Sibiu, Studio Canto ,,Rodica Popa Comăniciu”, Primăria Răşinari, Şcoala gimnazială Roşia. Întreg evenimentul a fost susţinut şi promovat de Agerpres şi de Radio România Regional, Radio România Regional,Radio Braşov,Radio Iaşi,Radio Antena Sibiului.
.De asemenea, și în acest an acţiunea a fost cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu şi de Consiliul Judeţean Sibiu.