Consumul mediu de energie a fost vineri de 7.298 MW, cel mai mare din sezonul verii, de la începutul anilor 2000, informează Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.
„În contextul valului de caniculă care a afectat întreaga ţară la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 25 iunie 2021, la nivelul Sistemului Electroenergetic Naţional s-a înregistrat cel mai mare consum de energie electrică din sezonul verii, de la începutul anilor 2000. Valoarea instantanee maximă atinsă a fost de 8.434 MW, la ora 12:48, valoarea medie orară a fost de 8.349 MW, în intervalul 13-14, iar consumul mediu al zilei a fost de 7.298 MW”, se menţionează în comunicat.
Precedentul record a fost atins în vara anului 2019, în data de 2 iulie, când s-a înregistrat o medie orară de 8.335 MW, în intervalul 13-14, respectiv o medie a consumului din întreaga zi de 7.287 MW.
„Reţeaua Electrică de Transport gestionată de CNTEE Transelectrica SA este operată la parametri optimi pentru asigurarea continuităţii în alimentare cu energie electrică, în condiţii meteorologice de căldură extremă”, subliniază reprezentanţii companiei.
Vineri, patru judeţe s-au aflat sub avertizare Cod roşu de caniculă, fiind înregistrate temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. De asemenea, a fost Cod portocaliu de căldură şi disconfort termic accentuat în Oltenia şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, înregistrându-se temperaturi maxime cuprinse frecvent între 35 şi 39 de grade în Oltenia.
În aceeaşi perioadă, restul ţării, inclusiv Capitala, s-au aflat sub Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) a depăşit pragul critic de 80 de unităţi. În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi estul Transilvaniei maximele termice s-au situat, în general, între 33 şi 37 de grade.