Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că va iniţia un proiect de lege potrivit căruia încălcarea Constituţiei cu bună ştiinţă se numeşte abuz în serviciu şi este sancţionată de Codul penal.
„Guvernul Cîţu s-a erodat în 6 luni cât alte guverne în 7 ani şi jumătate, dar nu e vina noastră, a PSD, e vina lor că sunt haotici şi nu ştiu nimic să facă. Cum să vii să schimbi Avocatul Poporului? (…) Vorbim de încălcarea Constituţiei şi o să vin cu o propunere legislativă foarte clară. Când încalci Constituţia aşa, cu bună ştiinţă, se numeşte abuz în serviciu şi să fie sancţionată de Codul penal”, a spus Marcel Ciolacu, la TVR.
El a adăugat că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale în ce priveşte revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber, apoi va depune la Parlament acest proiect de lege.
„Din discuţiile avute cu comisarii europeni, Renate Weber este o femeie foarte respectată, şi cu înalţii funcţionari de pe lângă comisie, toată lumea o cunoaşte pe doamna Renate Weber . (…) Avocatul Poporului veghează la eventualele abuzuri ale guvernului, este garantul libertăţilor şi drepturilor cetăţeneşti prevăzute în Constituţie.
Ca să o demiţi pe doamna Weber trebuie să aduci documente care să ateste faptul că a atacat Constituţia. (…) Atribuţia Avocatului Poporului este de a fi în contradicţie şi să spună guvernului când încalcă Constituţia. Tu te superi pe Renate Weber şi o schimbi pentru că veghează respectarea Constituţiei? Asta e în fişa postului a femeii, ce să facă?”, a menţionat acesta, potrivit Agerpres.
Deputaţii şi senatorii au votat, pe 16 iunie, proiectul de hotărâre privind revocarea Renatei Weber de la conducerea instituţiei Avocatul Poporului, revocarea fiind ulterior atacată la CCR de către parlamentarii PSD.
Comisia de la Veneția a trimis președinților celor două camere ale Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu, o scrisoare prin care cere “bazele și elementele juridice” care au dus la demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, catalogând-o ca o “decizie grea”.
Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis săptămâna trecută că plenul reunit al Parlamentului de luni în care urma să fie numit Fabian Gyula în funcţia de Avocat al Poporului să se amâne pentru o dată ulterioară pronunţării Curţii Constituţionale pe sesizarea formulată de PSD.