Cei vaccinați cu Johnson&Johnson ar putea face rapelul cu Pfizer sau Moderna
www.edupedu.ro

Nu există date substanţiale care să arate cât de eficient este vaccinul J&J împotriva noii variante. J&J a declarat că testează dacă răspunsul imun al vaccinului său este capabil să neutralizeze varianta Delta în laborator, dar nu sunt disponibile încă date.

Ambele vaccinuri ARNm au prezentat rate de eficacitate de aproximativ 95% în studiile mari din SUA, în timp ce vaccinul J&J a fost 66% eficient în prevenirea formelor COVID-19 moderate până la severe la nivel global, când circulau variante mai contagioase.

Experţii în boli infecţioase susţin că persoanele vaccinate cu serul Johnson&Johnson, administrat într-o singură doză, ar putea avea nevoie de un rapel cu unul dintre vaccinurilor pe bază de ARNm mesager Pfizer / BioNTech sau Moderna, în contextul în care varianta Delta, mai contagioasă, devine dominantă, relatează Reuters.
Câţiva dintre ei spun că au făcut acest lucru, chiar şi fără date publicate cu privire la siguranţa şi eficienţa combinării a două vaccinuri diferite sau fără susţinerea autorităţilor de reglementare a sănătăţii din SUA. Canada şi unele ţări din Europa permit deja oamenilor să se imunizeze cu două seruri diferite.
Dezbaterea se concentrează asupra îngrijorării cu privire la eficacitatea serului J&J împotriva variantei Delta, detectată pentru prima dată în India, care circulă acum pe scară largă în multe ţări. Delta, care a fost asociată şi cu boli mai severe, ar putea deveni rapid versiunea dominantă a virusului în Statele Unite, a avertizat directorul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky.
În acest moment, nu există date substanţiale care să arate cât de eficient este vaccinul J&J împotriva noii variante. Cu toate acestea, studiile din Marea Britanie arată că două doze din serurile Pfizer / BioNTech sau AstraZeneca sunt semnificativ mai eficiente împotriva variantei decât una singură.
„Nu există nicio îndoială că persoanele care primesc vaccinul J&J sunt mai puţin protejate împotriva bolilor decât cei care primesc două doze din celelalte vaccinuri,” a spus profesorul dr. Michael Lin, de la Stanford.
J&J a declarat că testează dacă răspunsul imun al vaccinului său este capabil să neutralizeze varianta Delta în laborator, dar deocamdată nu sunt date disponibile.
Ambele vaccinuri ARNm au prezentat rate de eficacitate de aproximativ 95% în studiile mari din SUA, în timp ce vaccinul J&J a fost 66% eficient în prevenirea formelor COVID-19 moderate până la severe la nivel global, când circulau variante mai contagioase.
Dr. Angela Rasmussen, cercetător la Organizaţia pentru vaccinuri şi boli infecţioase a Universităţii din Saskatchewan, a declarat pe Twitter că a primit o doză de vaccin Pfizer în această săptămână după ce a primit J&J în aprilie.
Expertul în vaccinuri, Dr. Peter Hotez, de la Colegiul de Medicină Baylor, a spus într-un mesaj pe Twitter, că o a doua doză de la J&J sau a unuia dintre vaccinurile ARNm ar putea oferi o protecţie mai largă, „dar avem nevoie de date şi îndrumări CDC-FDA”.

Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID) desfăşoară un studiu pentru a determina necesitatea unui rapel cu Moderna pentru toate vaccinurile autorizate în prezent.

Dr. John Beigel, om de ştiinţă al NIAID, a declarat că agenţia speră să aibă aceste date concludente până în septembrie.

Ultima oră