27 Iunie este considerată Ziua Internaţională a Pescarilor. În intreaga lume sărbătoresc aproximativ 20 de milioane de pescari.
Matei Datcu a moştenit pasiunea pentru pescuit din familie şi vrea să o transmită mai departe.
Pescarii sunt, de departe, cei mai buni povestitori când vine vorba de aventurile şi capturile lor. De 37 de ani, iubitorii de apă şi peşte îşi sărbătoresc ziua pe 27 iunie.
Matei Datcu, pescar din tată în fiu, a descoperit pasiunea pentru pescuit din familie. Bunicul lui îşi dorea ca tradiţia să meargă mai departe şi nepotul Matei să se trezască înainte de răsărit pentru a prinde peşte.
Acum, Matei nu este numai şef de pescărie precum tatăl şi bunicul, ci are propriul lui restaurant unde pregăteşte zilnic peştele pe care îl pescuieşte din Marea Neagră.
„La mine e şi pasiune, dar merge mână în mână cu afacerea şi cu treburile zilnice, am şi cherhanaua, am şi restaurantul acum facem şi o scoicărie, adică vom face scoicile, o să ni le producem singuri. Trezit, sunat alarma, la 4 ieşit pe apă, venit la mal, curăţat peştele, discutat cu toată lumea, după aceea la 12:30 urcat sus la restaurant, alte probleme şi tot aşa până seara târziu”, a spus Matei Datcu, antreprenor.
Matei speră ca această tradiţie să fie dusă mai departe de fiul lui. Aşa cum el s-a îndrăgostit de mersul cu barca datorită bunicului şi tatălui lui, care a devenit şef de pescărie atunci când el s-a născut.
„Aici e peretele lui tata, el fiind tata, tot Matei, după aceea asta este brigada lui, băieţii erau din Jurilovca. Acest om era brigadier şef, adică şeful de pescari, în brigada tatălui meu, îl chema nea Dinis”.
Peştele proaspăt prins în zorii zilei poate ajunge la prânz chiar şi în farfuria turiştilor care ajung la Agigea.
„Astăzi, pescarii noştri au pescuit guvid, stavride şi lufar. Stavridele este şi aici, l-am gătit pe plită, pe pat de sare. Încercăm să-l gătim cât de simplu posibil, pentru a-i păstra gustul de peşte de mare”, a spus Alexandru Muntean, manager restaurant.
Peste 55.000 de pescari din România îşi împărtăşesc poveştile şi locurile de pescuit pe un grup public de pe Facebook. Există aproximativ 20 de milioane de pescari în întreaga lume, iar 200 de milioane de oameni depind de pescuit pentru a supravieţui.