Peste 250 de români și-au depus candidatura la Agenția Spațială Europeană

Mai bine de 250 de români, cei mai mulți dintre ei bărbați, se bat pentru un post la Agenția Spațială Europeană (ESA). În total, la nivel european, s-au înscris peste 22.000 de candidați, informează Agenția Spațială Română (ROSA).

255 de români și-au depus candidaturile (199 de bărbați și 56 de femei). ESA a decis să accepte și un număr de candidați cu un anumit grad limitat de dizabilități fizice. Zece dintre românii care și-au exprimat interesul, respectiv opt bărbați și două femei, s-au înscris la această categorie, scrie Digi24.

Practic, sunt 22.589 de candidați din 25 de țări europene care vor concura pe câteva zeci de posturi de astronaut ESA.

În total, vor fi „cel mult 10 posturi de astronaut”, la care se adaugă un număr similar de posturi de „astronauți de rezervă”. În jur de alți 40 de candidați se vor putea califica ca parte a unei „rezerve” suplimentare pentru misiuni viitoare, a precizat, pentru digi24.ro, Marius Ioan Piso, directorul ROSA.

Un astronaut ESA poate ajunge să câștige și peste 10.000 de euro pe lună

Astfel, ESA caută între patru şi şase astronauţi de carieră, care vor primi poziţii de angajaţi permanenţi şi care vor fi distribuiţi în cadrul unor misiuni spaţiale. Agenţia doreşte să angajeze, de asemenea, până la 20 de bărbaţi şi de femei în calitate de „rezerve”, iar aceste persoane vor fi selectate pentru o serie de misiuni specifice.

Totodată, ESA doreşte să includă şi un astronaut cu dizabilităţi fizice în echipa sa de „rezerve”, în cadrul unui program intitulat Parastronaut. Agenţia analizează în această perioadă condiţiile în care un astfel de candidat ar putea să zboare în spaţiu şi să lucreze la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Salariul de bază al unui astronaut ESA va fi conform unei scheme de salarizare, folosită și în cazul înalților funcționari UE sau NATO și poate ajunge până la circa 100.000 de euro pe an, conform unor surse ROSA.

Ultima oră

Comentariul meu