intrare nouă dinspre calea poplăcii la muzeul în aer liber - sibienii invitați să semneze petiția
Sursa: Facebook/Ciprian Ștefan

Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului a devenit de mulți ani principala atracție a turiștilor care ajung aici, dar și unul din locurile de promenadă preferate ale sibienilor. În zilele de sărbătoare și la final de săptămână, mai ales când vremea este bună, intrările în muzeu sunt sufocate. Mașinile sunt parcate mult după a doua intrare, unde nu mai sunt locuri amenajate, iar șoferii lasă mașinile pe marginea drumului. De aceea, deși e o idee mai veche, se fac acum primii pași pentru o nouă intrare în muzeu și parcări mai multe.

În weekend-ul de Rusalii, peste 6.000 de oameni au venit în Muzeul din Dumbrava. aleile arătau ca un furnicar cu miile de vizitatori care se plimbau și admirau exponatele. La intrare însă, pe Calea Dumbrăvii, lucrurile nu mai arătau la fel de bine. Mașinile erau parcate atât pe locurile de parcare amenajate, asta pentru șoferii care au avut noroc să găsească unul liber, dar și pe marginea drumului.

Din cauză că zona este la fel de aglomerată la fiecare final de săptămână, traficul se desfășoară extrem de greu, iar cozile de mașini de întind până la Școala de Câini. O nouă intrare în Muzeu și parcări amenajate în jurul ei ar putea rezolva mare parte a problemei. Directorul Ciprian Ștefan a vorbit în trecut de această posibilitate, iar acum se încep pașii pentru punerea în aplicare.

intrare nouă dinspre calea poplăcii la muzeul în aer liber - sibienii invitați să semneze petiția
Foto Facebook Ciprian Ștefan

Petiție online

S-a lansat o petiție online pentru noua intrare din Calea Poplăcii, din zona Uzinei de Apă. Aici, pentru că este suficient loc, ar putea fi amenajată și o parcare.

”Ddorim ca instituţiile abilitate să demareze cu prioritate un proiect de deschidere a unei nou drum de access şi parcări spre Muzeul ASTRA din Pădurea Dumbrava din DJ 106R (Sibiu-Poplaca, tronsonul până la Uzina de Apă).

Credem că un efort comun al autorităţilor cu atribuţii poate îmbunătăţi accesul şi parcarea la această instituţie de cultură de interes naţional.

În zilele de week-end şi sărbători, precum şi în sezonul estival DJ 106A este ambuteiat şi parcările insuficiente. Încurajăm sibienii să vină cu autobuzul, pe jos sau bicicleta la muzeu, dar în aceste perioade vin foarte mulţi turişti români şi străini cu maşina.

Propunem concret:

1. Proiectarea şi execuţia unui drum de acces din DJ106R, zona Uzina de Apă. Pe acest tronson se pot amenaja pe marginea drumului parcări pe toată bucata de drum dintre Sibiu şi Uzina de Apă sau o parcare mare pe dreapta în zona Uzinei de Apă, terenul aparţinând MApN.

2. Proiectarea şi execuţia extinderii parcării pe DJ106A în continuarea actualului amplasament al parcării de pe partea stângă sens de mers Sibiu – Răşinari, atât înspre Sibiu, cât şi spre intersecţia cu drumul DJ 106D” se arată în petiția îndreaptată către toate instituțiile care ar putea fi implicate în punerea în aplicare a proiectului.

Cine dorește să semneze petiția, o poate face AICI

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Interesant, ar rezolva problema parcarii, dar atat. Un muzeu, chiar si in aer liber/ sau cu atat mai mult in aer liber, intr-un asemenea cadru natural adecvat de care dispune , nu inseamna doar parcarea pentru vizitatori . Spatiul mai trebuie sa fie si intretinut.
    Am fost dezamagit sa vad in interiorul muzeului interesul scazut pentru intretinerea spatiilor verzi…iarba crescuta peste tot…chiar si in proximitatea exponatelor; la ce fonduri se aduna, ( in 21.06.2021 coada la casa de bilete a fost nesfarsita…), e rusinos din partea administratiei . Ultima vizita m-a dezamagit, dar sper intr-o imbunatatire vizibila.