- Senatul a votat, cu majoritate de voturi, iniţiativa USR PLUS – PNL de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române.
- Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 beneficiază de un regim juridic atipic în structura instituţională a statului român.
- Proiectul pleacă spre dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Senatul a votat, cu majoritate de voturi, iniţiativa USR PLUS – PNL de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române, anunţă USR PLUS.
Senatorul USR PLUS de Iaşi, Cristi Berea, a afirmat că Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 trebuie să fie desfiinţat deoarece nu s-a achitat în mod real niciodată de sarcinile care-i reveneau, conform legii de funcţionare a al instituţiei.
„M-am apucat să scriu proiectul acesta de lege imediat ce Curtea Constituţională a admis cererea PSD-ului şi a picat legea anterioară, pe care o votasem. Am decis să depunem, împreună cu colegii de la PNL, un nou proiect deoarece, din păcate pentru România, Ion Iliescu trăieşte de pe urma sistemului ticăloşit pe care l-a creat. Am fost cu toţii martori, acum câteva luni de zile, la încercarea patetică a Institutului de a se debarasa de Ion Iliescu: Institutul Revoluţiei Române nu-l mai recunoaşte pe Ion Iliescu drept preşedinte. Nu e de ajuns. Institutul mistificării revoluţiei române trebuie să înceteze să mai funcţioneze”, a declarat Cristi Berea.
Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 beneficiază de un regim juridic atipic în structura instituţională a statului român, în condiţiile în care specificul acestuia este mai degrabă al unei fundaţii decât al unei instituţii publice. CCR a decis că legea prin care Guvernul desfiinţa Institutul Revoluţiei Române este neconstituţională.
Ordonanţa de urgenţă de desfiinţare a Institutului a fost adoptată la finalul lui 2019 de Guvernul Orban, dar majoritatea condusă de PSD din legislativul trecut a respins-o. Actul normativ a fost trimis la reexaminare de preşedintele Iohannis, iar noul Parlament a aprobat desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
Proiectul pleacă spre dezbatere la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.