peste 40 de milioane de oameni sunt expuși riscului de foamete

Aproximativ 41 de milioane de oameni din întreaga lume sunt expuşi riscului iminent de foamete, a avertizat marţi Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM), spunând că preţurile în creştere pentru alimentele de bază agravează presiunile deja existente asupra securităţii alimentare.

500.000 de oameni se confruntă deja cu condiţii de foamete, a declarat directorul executiv al PAM, David Beasley.

“Acum avem patru ţări în care sunt prezente condiţii asemănătoare foametei. Între timp, 41 de milioane de oameni bat literalmente la uşa foametei”, a spus el.

PAM, care este finanţat în totalitate prin donaţii voluntare, a declarat că trebuie să strângă imediat 6 miliarde de dolari pentru a ajunge la cei expuşi riscului, în 43 de ţări.

„Avem nevoie de finanţare şi avem nevoie de ea acum”, a spus Beasley.

După decenii de scădere, foametea a intrat pe un trend ascendet din 2016. Cauzele principale fiind conflientele şi efectele schimbărilor climatice.

În 2019, 27 de milioane de oameni se aflau în pragul foametei, potrivit PAM, dar din 2020 pandemia COVID-19 a agarvat situaţia.

Preţurile produselor alimentare au crescut în luna mai la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu, arată cifrele ONU, cu elemente de bază precum cerealele, seminţele oleaginoase, produsele lactate, carnea şi zahărul în creştere cu 40% faţă de nivelurile de acum un an.

Deprecierea monedei naţionale în ţări precum Liban, Nigeria, Sudan, Venezuela şi Zimbabwe au amplificat lista de probleme.

Condiţiile asemănătoare foametei sunt prezente anul acesta în Etiopia, Madagascar, Sudanul de Sud şi Yemen, dar şi în anumite zone din Nigeria şi Burkina Faso.

Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite, care a primit premiul Nobel pentru Pace anul trecut, spune că aproximativ 9 la sută din populaţia lumii, aproape 690 de milioane de oameni, s-au confruntat cu probleme alimentare.

Ultima oră

Comentariul meu