Cîmpeanu: Înscrierea la ora de educație sexuală să se facă la fel ca la ora de religie
foto: arhivă

Înscrierea la orele de educație sexuală ar trebui să se facă la fel ca la ora de religie, este de părere ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Elevii să fie înscriși toți, iar apoi, să fie retrași punctual, dacă părinții nu sunt de acord, a spus acesta.

El a comentat la Digi24 o declarație a fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, care a spus că există deja un ordin de ministru conform căruia educația sexuală se face în timpul orei de biologie.

„Nu e nevoie de nicio lege. Ceea ce citesc acum e în ordinul de ministru 3393 din 2017. Citat: Se vor preda la biologie clasa a VII-a elemente de igienă și de prevenire a îmbolnăvirilor sistemului repoducător la om, infecții cu transmitere sexuală. 2. Trebuie discutat ceea ce e comportament sexual iresponsabil, întreruperi de sarcină, sarcina nedorită, în scopul identificării comportamentelor de risc și formularea de concluzii. De exemplu: formularea unor reguli de igienă, stil de viață sănătos pe baza informațiilor extrase din surse de documentare privind funcția de relație și reporducere. În acest moment avem acest lucru în ordinul 3393. Deci, avem în școală tot ce trebuie, problema adevărată nu este că nu avem legi, ci că nu se face ceea ce ar trebui să se facă”, a spus Daniel Funeriu la DigiFM.

„Mai mult decât atât, avem disciplina de educație sanitară, cu componenta de educație sanitară, care este foarte echilibrată, pornește de la cele mai simple noțiuni, inofensive, așa cum e firesc să fie adaptate la clasa a V-a, și merge până la cele mai nesofisticate noțiuni de educație sexuală în clasele terminale ale liceului. Această disciplină e parcursă însă de un număr foarte mic de elevi, între 6 și 9%. Este o disciplină opțională”, a spus Cîmpeanu.

„Ministrul Funeriu are perfectă dreptate cu prevederile ordinului de ministru, însă acum problema a fost ridicată la nivel de lege, legea este mult peste ordinul de ministru. Trebuie găsit un răspuns la legea care este acum în Parlament. Componenta de educație sexuală este extrem de importantă în acest fel, predată echilibrat, adecvat vârstei și de către persoane cu competențe – profesorul de biologie sau cadre medicale”, a adăugat ministrul.

„Va trebui să găsim și un răspuns integrat în nevoia de simplificare a curricumului. Ar putea fi, de exemplu, un modul de educație pentru viață, în care să fie incluse etapizat educație sexuală, educație sanitară, educație de prim ajutor, alimentație rațională, educație juridică, rutieră, financiară. Toate aceste componente nu au un curriculum atât de vast ca să justifice o oră pe săptămână. Modul de educație pentru viață să fie predat pe fiecare componentă de către specialiști poate fi o soluție. Educația sexuală trebuie să se găsească în acel modul, pentru că numărul mamelor de 11-14 ani e greu de comentat”, a mai spus Cîmpeanu.

El a propus ca orele de educație sexuală să fie făcute cu acordul părinților, la fel cum s-a procedat în 2015 cu ora de religie.

„Să fie înscriși la început, după care să se poată retrage punctual, caz cu caz, dacă părinții refuză. Acesta ar trebui să fie sistemul și trebuie să fie corelat cu caracterul respectivei discipline, integrată într-un modul de educație pentru viață”, a mai spus ministrul.

Sursa: Digi24

Ultima oră