Urmașii militarilor morți în tragedia aviatică din 2014 riscă să fie executați silit de MApN

Una dintre cele mai mari tragedii din Armata Română s-a petrecut în 21 noiembrie 2014 când, în urma unui accident de elicopter în județul Sibiu, 8 militari – personal aero-navigant de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, au decedat.

Abia în anul 2017, Parchetul Militar Cluj a clasat dosarul accidentului și a stabilit că de vină pentru tragedie ar fi fost condițiile meteo nefavorabile iar urmașii celor decedați au fost nevoiți să declanșeze procese civile.

Familiile celor morți s-au constituit părți civile în dosar și au solicitat despăgubiri materiale pe motiv că MApN nu a încheiat anterior asigurări de viață pentru militarii respectivi, conform art. 49 din Legea nr. 35/ 1990 care stipula că asigurările trebuiau să fie făcute ”de drept” în caz de accidente.

În unele dintre aceste procese, urmașii militarilor au avut câștig de cauză la Tribunalul Cluj iar Curtea de Apel Cluj a respins apelul MApN.

MApN a acordat familiilor acestor urmași câte o sumă similară de circa 80.000 de euro. Dar, deoarece exista și calea recursului la ÎCCJ, MApN a uzat de această cale de atac iar instanța supremă a decis în unele dosare casarea cu trimitere spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj.

În două dosare s-a respins acțiunea MApN dar în altele s-a admis acțiunea MApN. În aceste dosare în care s-a admis acțiunea MApN, urmașii vor face recurs, din nou, la ÎCCJ, unde instanța va trebui să dea o soluție definitivă existând posibilitatea că acești urmași să piardă procesul, notează cluj24.ro.

Unii urmași rămân cu banii, alții nu

Asta înseamnă că MApN vă trebui să își recupereze sumele remise anterior, de câte 80.000 de euro, prin executarea silită a urmașilor unor militari considerați eroi și care au murit în misiune.

”Vor fi două tipuri de situațîi, legate de aceeași speță, în care unii dintre urmași vor rămâne cu banii primiți că despăgubiri, iar alțîi vor trebui să îi restituie MApN…”, a spus un avocat despre procesul în cauză.

MApN respectă deciziile instanței

Cluj24 a întrebat MApN de ce a continuat procesele după a fost de acord să acorde despăgubirile și ce va face în cazul în care va câștiga procesele cu unii dintre urmașii militarilor morți, iar răspunsul primit este unul cel puțin stupefiant.

”Ministerul Apărării Naționale respectă întotdeauna prevederile legale și se conformează hotărârilor judecătorești definitive pronunțate de instanțe. Hotărârile judecătorești sunt obligatorii pentru toate părțile din proces raportat la dispozițiile art.433 din Codul de procedură civilă, ce prevăd că <>”, se arată în răspunsul ministerului.

Cu alte cuvinte, MApN respectă prevederile instanțelor, iar dacă acestea vor spune că unele familii ale urmașilor militarilor morți în misiune au pierdut procesul și trebuie să restituie banii, sumele vor fi recuperate fără nicio jenă…

Până unde merge ipocrizia MApN

Imediat după accidentul de elicopter, conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprima ”profundul regret pentru pierderea vieţilor militarilor” şi anunța că este ”alături de familiile îndurerate”.

De precizat și că la ceremonia religioasă oficiată în 2014 la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, în memoria celor 8 militari, au fost prezenți atât președintele României, Klaus Iohannis, cât și ministrul Apărării de atunci, Mircea Dușa, care au transmis condoleanțe familiilor și au promis că jertfa eroilor căzuți la datorie nu va fi uitată.

Cine sunt cei 8 militari morți în accidentul de elicopter din județul Sibiu

Cei 8 militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de vineri, 21 noiembrie 2014, sunt comandorul Artur-Grigore Palfi, 46 ani, căsătorit, un copil, căpitanul medic Rareş-Cosmin Moldovan, 34 ani, căsătorit, un copil, căpitanul Răzvan-Aurel Moldovan, 29 ani, căsătorit, sublocotenentul Andrei-Cătălin Apostol, 25 ani, necăsătorit, maistrul militar cls. I Paul Bădescu, 41 ani, necăsătorit, maistrul militar cls. II Dorin Fodor, 43 ani, căsătorit, doi copii, maistrul militar cls. III Vasile-Marian Gădălean, 33 ani, necăsătorit, un copil, şi maistrul militar cls. III Constantin-Dorin Filip, 30 ani, necăsătorit.

Aceștia și-au pierdut viața în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, vineri, 21 noiembrie 2014, în jurul orei 10.40, pe raza localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu.

Elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.

Ultima oră