Numele de Helen Keller nu spune mai nimic pentru mulți dintre noi. Pentru cei cu deficiențe de auz însă este un simbol, este dovada că se poate. Se poate ca și ei să se integreze în comunitate, să aibă prieteni, să studieze, să lucreze, să aibă dreptul la o viață ca restul. Așa că în fiecare an cei peste 100 de copii de la Școala de Educație Incluzivă nr. 2 din Sibiu dedică o săptămână simbolului Helen Keller. Așa au făcut și în acest an, chiar dacă din cauza pandemiei, mai restrâns.
Helen Keller a fost o scriitoare americană, prima persoană cu cu surdocecitate care a absolvit colegiul. A rămas cu deficiențe de auz și vedere la 19 ani, în urma unei stări febrile. A învățat apoi să comunice prin semne și apoi alfabetul Braille. La 11 ani scris prima carte, iar la maturitate s-a remarcat prin scrierile sale. A reușit să facă ce și-a propus și să se remarce datorită calităților sale. Faptul că avea deficiențe de auz nu a împiedicat-o.
Tocmai de aceea, datorită determinării sale, încă este un simbol. Cei peste 120 de copii cu deficiențe de auz din Sibiu o sărbătoresc în fiecare an. Timp de o săptămână Muzeul ASTRA a fost gazda activităților.
Din cauza pandemiei însă activitățile din acest an au fost restrânse. Dacă în anii trecuți colegi din alte școli din județ sau chiar din țară veneau la Sibiu pentru a petrece săptămâna împreună, anul acesta și-au trimis mesaje video sau și-au dăruit proiectele pe care le-au făcut.
”Ne bucuram ca si anul acesta avem ocazia sa sarbatorim ziua Hellen Keller. Cei 120 de copilasi ai Centrului nostru s-au bucurat de mesaje incurajatoare si emotionante din partea copilasilor din alte unitati de invatamant de la noi din localitate cat chiar si din alte judete. Ateliere sunt asteptate cu drag pentru ca Ziua Hellen Keller a devenit o traditie pentru ei. Le multumim partenerilor : Fundatia Sense International , Muzeul Astra Sibiu si unitatilor scolare”, spune Nicoleta Nan, directorul CSEI 2.
Nici vremea nu a ținut anul acesta cu cei mici, astfel că activitățile care în alți ani se petreceau în Muzeul Astra, dar în exterior, anul acesta au fost găzduite în interior. Copiii au participat la diferite activități și ateliere, în cadrul cărora au pictat, au meșterit, au confecționat câte un brâu popular, brățări. Poate cel mai emoționat moment a fost acela când fiecare copil a realizat un colier în formă de inimă, pentru că sloganul evenimentului a fost ”Din nou împreună”.