urs la plimbare prin porumbacu de jos - „unsprezece au fost identificați în ultima perioadă”
Foto credit: Mircea Păștină

Primăria din Porumbacu de Jos avertizează cetățenii. Unsprezece urși au fost identificați pe raza comunei în ultima perioadă. Cel mai recent a fost văzut un animal, joi, plimbându-se prin sat.

Ocolul Silvic Avrig a transmis, joi, o avertizare Primăriei Porumbacu de Jos, cu privire la pericolul reprezentat de urșii care trăiesc în pădurile din jurul comunei.

Lucrătorii silvici au identificat 11 urși în ultima perioadă pe raza satelor din comuna Porumbacu de Jos, unul dintre ei fiind văzut și joi aproape de gospodăriile oamenilor.

„Conform informațiilor pe care le avem din teren, de la lucrătorii silvici, 11 urși au fost identificați în ultima perioadă pe teritoriul zonelor locuite sau foarte aproape de gospodăriile oamenilor. Chiar astăzi, un urs se plimba în zona turistică din Porumbacu de Sus. Faptul că unii turiști lasă în urmă gunoi și resturi de alimente prin pădure, precum și faptul că uneori oamenii hrănesc urșii cu bună știință, aduce un mare deserviciu atât animalului, cât și localnicilor din zonă, deoarece observăm că urșii devin din ce în ce mai îndrăzneți. Le recomandăm celor care văd un urs în imediata lor apropiere, să sune la numărul de urgență 112 și să solicite ajutorul autorităților”, spune Georgeta Maria-Poșa, primarul comunei Porumbacu de Jos.

urs la plimbare prin porumbacu de jos - „unsprezece au fost identificați în ultima perioadă”
Foto credit: Mircea Păștină

Dat fiind faptul că este sezonul ciupercilor și al fructelor de pădure, dar și al drumețiilor în natură, nu sunt deloc puțini cei care cutreieră zonele mai mult sau mai puțin sălbatice din jurul localităților din UAT Porumbacu de Jos.
De aceea, luați măsuri de precauție pentru a evita o posibilă întâlnire cu ursul:

  • În cazul în care vedeți un urs, evitați să priviți animalul direct în ochi. Unii urși se pot speria de sunete puternice și se pot retrage chiar și în timpul atacului de aceea, ar putea ajuta să aveți în rucsac obiecte care să producă zgomote puternice, cum ar fi trompete, fluiere sau obiecte din tablă.
  • Contrar credinței populare, ursul mănâncă și leșuri, astfel încât cel atacat NU trebuie să facă pe mortul, în speranța că va scăpa.
  • De un real ajutor ar putea fi și achiziționarea unui spray special, cu piper, care poate fi util, însă, numai în situații extreme, când ursul este la mai puțin de cinci metri de om.

Ultima oră

Comentariul meu