Un agent de poliție este spaima locuitorilor din Orlat. Acesta este cercetat pentru comiterea a zeci de infracțiuni, printre cate tortură, privare de libertate, șantaj, furt, luare de mită și abuz în serviciu. În prezent, sunt puse în executare trei mandate de percheziție, două la casele polițistului și unul la postul de poliție unde lucrează acesta.
Un agent de poliție de la Orlat este cercetat în cadrul unui dosar ce are ca obiect săvârșirea mai multor infracțiuni.
„În cadrul dosarului cu nr. 614/P/2020 s-au efectuat cercetări penale faţă de un agent de poliţie din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, jud. Sibiu, sub aspectul săvârşirii a 6 infracţiuni de luare de mită, prev. şi ped. de art. 289 alin.1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 şi art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000, republicată, o infracţiune de complicitate la furt, prev. şi ped. de art. 48 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 228 alin. 1 C.pen., o infracţiune de șantaj, prev. și ped. de art. 207 alin. 1 C.pen., cu referire la art.131 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată, o infracţiune de instigare la abuz în serviciu, prev. și ped. de art. 47 alin. 1 C.pen., raportat la art. 297 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 132 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată, 4 infracțiuni de abuz în serviciu, prev. și ped. de art. 297 alin. 1 C.pen., o infracţiune de uzurpare a funcției, prev. și ped. de art. 300 alin. 1 C.pen., 2 infracţiuni de purtare abuzivă, prev. și ped. de art. 296 alin. 1 C.pen., o infracţiune de purtare abuzivă, prev. și ped. de art. 296 alin. 2 C.pen., raportat la art.193 alin. 2 C.pen.; o infracţiune de tortură, prev. și ped. de art. 282 alin. 1 lit. a și b C.pen.; o infracţiune de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. și ped. de art. 205 alin. 1 C.pen., şi respectiv 2 infracţiuni de instigare la fals intelectual, prev. și ped. de art. 47 alin. 1 C.pen., raportat la art. 321 alin. 1 C.pen., toate cu aplicațiunea art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracțiuni”, informează prim procurorul Ion Veştemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Mită sub formă de bani și produse alimentare
Ca să soluționeze mai multe plângeri sau petiții, agentul de poliție de la Orlat a cerut mită cetățenilor. Nu a contat însă sub ce formă venea. Important era ca „munca” sa să fie plătită. Persoanele implicate în dosare i-au adus bani, dar și alimente.
„În perioada aprilie 2019 – ianuarie 2021, agentul de poliţie din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, jud. Sibiu, având în instrumenare dosare penale, dar şi lucrări generale, a pretins şi a primit de la persoanele implicate în acele dosare/lucrări produse alimentare şi nealimentare, dar şi sume de bani modice, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la soluţionarea acelor plângeri sau petiţii”, spune prim procurorul Ion Veștemean.
A obligat un consilier local să voteze un candidat în funcția de viceprimar
De asemenea, agentul de poliţie cercetat penal şi-ar fi adus aportul în calitate de complice la sustragerea unei cantităţi de emulsie bituminoasă şi ar fi executat acte de constrângere morală asupra unui consilier local al unei unităţi administrativ-teritoriale din circumscripţia Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, jud. Sibiu, determinându-l astfel pe acel ales local să voteze, în cadrul şedinţei de consiliu local, un anumit candidat la funcţia de viceprimar al acelei comune, agreat de poliţist.
O femeie a reclamat o infracțiune. Polițistul a înjurat-o
„Totodată se mai reţine că, în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, acelaşi agent de poliţie, în trei rânduri, acţionând cu rea-credinţă, a omis a dispune măsurile legale în legătură cu constatarea unor infracţiuni şi respectiv constatarea şi sancţionarea unor contravenienţi, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu prev. de art. 26 alin. 1 pct. 10 şi 12 din Legea nr. 218/2002, republicată”, spune prim procurorul Veștemean.
Într-una dintre aceste situaţii de neluare a măsurilor legale, agentul de poliţie, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, ar fi adresat cuvinte şi expresii jignitoare petentei care a reclamat comiterea unei fapte ilicite de către un apropiat al poliţistului, iar, apoi, într-un alt caz, l-ar fi determinat pe un coleg al acestuia să nu dispună măsurile legale de constarea şi sancţionare a unui contravenient, prieten al agentului de poliţie anterior menţionat.
Bărbat torturat fără milă de polițist
La începutul acestui an, un bărbat a fost torturat de agentul de poliție. Acesta l-a bătut fără milă după ce l-a prins la furat de lemne în pădure. După ce i-a aplicat mai multe lovituri, l-a băgat în portbagaj și l-a dus la secție.
VEZI AICI IMAGINI CU BĂRBATUL TORTURAT ÎN PĂDURE
„În luna ianuarie 2021, constatând existenţa unor acte de sustragere de material lemnos, agentul de poliţie din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, ar fi prins pe unul dintre făptuitori în apropierea locului de comitere a faptei, ocazie cu care, încălcându-şi cu ştiinţă atribuţiile sale de serviciu, ar fi exercitat acte de violenţă fizică nejustificate asupra acelui făptuitor, cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 7-8 zile de îngrijiri medicale, după care l-ar fi introdus în portbagajul unui vehicul, transportându-l în aceste condiţii inumane la sediul unităţii de poliţie. Ulterior, agentul de poliţie l-ar fi determintat pe un alt funcţionar, abilitat a stabili valoarea prejudiciului adus fondului forestier naţional, să stabilească un prejudiciu supraevaluat ce urma a fi reţinut în sarcina persoanei depistată şi agresată fizic de către poliţist”, informează Veștemenean.
Trei percheziții acasă și la locul de muncă
Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, din data de 07.06.2021, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de agentul de poliţie din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat, jud. Sibiu, pentru comiterea infracţiunilor anterior menţionate.
La acest moment sunt puse în executare 3 mandate de percheziţie domiciliară, două la imobile locuite de suspect şi cel de-al treilea la instituţia publică unde activează acesta, iar, ulterior, poliţistul va fi condus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu în vederea audierii, urmând a se dispune apoi cu privire la eventualele măsuri preventive.
Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu, precum şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi respectiv I.G.P.R. – Direcţia Operaţiuni Speciale.
Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale, precum şi o eventuală punere în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.