Activitatea Judecătoriei Agnita este blocată, iar dosarele nu sunt soluționate și motivate decât cu întârzieri foarte mari. Sunt acuzațiile mai multor avocați sibieni, care spun că de vină este președintele Teodor Marian Barbu, „un magistrat cum nu s-a mai întâlnit prin instanțele din România, lipsit de profesionalism și total dezinteresat de soarta justițiabililor”. Avocații ridică un semn de întrebare referitor la modalitatea în care se judecă dosarele penale, cerând să li se explice care este motivul pentru care instanța tergiversează soluționarea unui dosar care nu ridică probleme deosebite.
Președintele Judecătoriei Agnita, judecătorul Barbu Teodor Marian este arătat cu degetul de avocați din județul Sibiu, care îl acuză că blochează activitatea instanței fiindcă nu soluționează și nu motivează sentințele decât cu întârzieri foarte mari. În mâinile acestuia stă soarta justițiabililor, spune avocata Mariana Angela Frunză, care așteaptă luni de zile o soluție.
Avocat: „Un magistrat cum nu s-a mai întâlnit”
„Judecătoria Agnita are activitatea blocată, dosarele nefiind soluționate pe fond decât cu întârzieri mari, de luni de zile. Și asta din cauza noului venit președinte, Barbu Teodor Marian, un magistrat cum nu s-a mai întâlnit prin instanțele din România: lipsit de profesionalism, total dezinteresat de soarta justițiabililor care așteaptă luni de zile o soluție, iar după ce aceasta, într-un final este pronunțată, se așteaptă luni de zile pentru motivare”, spune avocata Mariana Angela Frunză.
Dosar ce are ca obiect uciderea din culpă – Se așteaptă motivarea
Avocata spune că, în cazul dosarului unei cliente, ce are ca obiect uciderea din culpă, unde părți civile sunt trei copii minori și mama lor, înregistrat spre soluționare în data de 6 mai 2020 și rămas în pronunțare la 11 decembrie 2020, soluția a fost pronunțată la data de 24 februarie 2021, însă nici până în prezent nu a fost dată motivarea.
Copiii și-au pierdut tatăl într-un accident, iar mama lor a rămas văduvă. Cu toții așteaptă ca dosarul să ajungă la Curtea de Apel Alba Iulia.
În ceea ce privește dosarul, acesta a fost judecat în procedura recunoașterii vinovăției, fără administrare de probe pe latură penală. Avocata a transmis două cereri de urgentare a motivării soluției, însă nu au fost luate în considerare. „Un astfel de dosar se soluționează și se motivează la o instanță similară în 5-6 luni de zile de la înregistrare”, spune avocata.
În acest context, avocata dă exemplul Judecătoriei Săliște, acolo unde există un număr similar de dosare și același număr de judecători. „Instanța nu are un rol atât de încărcat (până în luna iunie 2021 sunt înregistrate circa 680 dosare), iar dosarele sunt de complexitate redusă. Comparativ cu această instanță, avem Judecătoria Săliște – care are un număr similar de dosare – și în care activitatea magistraților este corespunzătoare și nu implică amânări nejustificate ale soluționării dosarelor. Inclusiv la Judecătoria Agnita, înainte ca acest președinte să-și înceapă activitatea, termenele de soluționare erau în același interval de 5-6 luni (se poate verifica pe portalul instanței dosare similare)”.
Colegii avocați se confruntă cu aceeași problemă
Avocata Mariana Angela Frunză spune că în aceeași situație se află și alți colegi. „De asemenea, colegi de profesie avocați, mi-au comunicat că se regăsesc în aceeași situație absurdă în care așteaptă soluții simple și care nu mai ajung din cauza lipsei de profesionalism și dezinteresului președintelui instanței în soluționarea și motivarea hotărârilor. Pentru noi, avocații, este deosebit de greu de înțeles acest comportament dezinteresat al unui magistrat judecător, iar clienților noștri nu mai știm ce explicații plauzibile să le dăm ca să justificăm aceste întârzieri ale hotărârilor date spre judecare în sarcina domnului judecător Barbu Teodor Marian”.
Judecătorul Barbu – Întârzierile se datorează „situației de personal dificilă”
Ora de Sibiu a luat legătura cu judecătorul Teodor Marian Barbu care spune că în perioada februarie 2020 – mai 2021 au existat probleme din cauza „situației de personal dificilă”. Mai exact, în acea perioadă, la Judecătoria Agnita a desfășurat activitatea efectivă un singur judecător. În ceea ce privește numărul dosarelor care au întârzieri la motivare de peste 90 de zile, acestea sunt 17 la număr.
„La Judecătoria Agnita sunt în prezent dosare în curs de motivare, dintre care cu întârzieri la motivare de peste 90 de zile, 10 dosare penale si 7 dosare civile. Menționăm faptul că, în prezent, termenul de redactare al niciunui dosar nu depășește 6 luni. Arătăm că, potrivit codurilor de procedură civilă și penală, termenul de recomandare pentru motivarea dosarelor penale este de 30 de zile, iar pentru motivarea dosarelor civile este de 90 de zile. Acest fapt se datorează în principal situației de personal dificilă cu care s-a confruntat Judecătoria Agnita, începând cu luna februarie 2020, când în urma delegării și apoi a transferului unuia dintre judecători la Judecătoria Constanța, la Judecătoria Agnita a desfășurat activitate efectivă un singur judecător până în luna mai 2021, când a fost delegat un judecător la această instanță, pentru 6 luni”, spune purtătorul de cuvânt, judecător delegat, Biroul de Informare și Relații Publice, Teodor Marian Barbu.
greu de tras la raspundere un astfel de nimic !