când vom renunța la folosirea cărbunelui pentru producerea energiei electrice
Sursa: digi24

Summit-ul G7, desfăşurat în Marea Britanie şi la care au participat liderii principalelor state industrializate ale lumii, s-a încheiat fără anunțarea unei decizii finale privind renunțarea folosirii cărbunelui pentru producerea energiei electrice

Beneficiind de sprijinul UE, Marea Britanie a promis eliminarea treptată a folosirii cărbunelui până în anii 2030, scrie Digi24.  Draftul hotărârii care a ajuns pe masa liderilor G7 a conţinut însă doar o promisiune pentru accelerarea procesului de eliminare a combustibilor fosili folosiţi în producerea energiei electrice.

când vom renunța la folosirea cărbunelui pentru producerea energiei electrice

Astfel, în lipsa unui calendar clar de implementare a procedurilor, documentul final al reuniunii va avea o valoare mult mai scăzută comparativ cu acordul istoric la care ţările G7 au ajuns în luna mai, când s-a decis oprirea finanţării internaţionale pentru exploatarea cărbunelui.

„Ne este foarte clar că o astfel de acţiune trebuie să înceapă cu noi”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

Dar, deşi este ceva „fantastic” faptul că fiecare ţară din G7 s-a angajat să reducă emisiile de carbon, acest lucru trebuie făcut imediat şi, în acelaşi timp, ţările dezvoltate trebuie să ajute pe cele mai puţin dezvoltate să facă acelaşi lucru.

Liderii G7 au promis că vor renunţa complet la fabricile de cărbune, în cazul în care acestea nu dispun de tehnologii de captare şi stocare a emisiilor de carbon.

China e responsabilă singură de producerea a 27% din poluarea mondială

Decizia privind renunţarea completă, într-un viitor apropiat, la exploatarea cărbunelui în scopul producerii de energie electrică este văzută drept una dintre cele mai importante din istoria omenirii.

În afară de ţările G7, responsabile de 20% din producerea gazelor cu efect de seră, China (care nu face parte din G7) rămâne cel mai mare poluator al planetei, responsabilă cu producerea a 27% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Suntem pe punctul de a destabiliza întreaga planetă”, a declarat cunoscutul naturalist şi realizator TV sir David Attenborough.

Acordul de la Paris din 2015 vizează menţinerea încălzirii planetei sub nivelul de +2 grade Celsius şi, dacă e posibil, la +1,5 grade Celsius.

Pentru a spera în respectarea obiectivului de +1,5 grade Celsius, trebuie reduse emisiile cu 7,6% anual în perioada 2020-2030, potrivit ONU, obiectiv tot mai greu de atins în condiţiile în care planeta se încălzeşte mai repede decât se anticipase..

Ultima oră

Comentariul meu

Publică