Ziua Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor - Câte cazuri au fost la Sibiu

În fiecare an, la data de 12 iunie, este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor.

Instituită de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) în anul 2002, Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor are scopul de a atrage atenţia asupra dimensiunii acestui fenomen şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu amintește că, potrivit legislației în vigoare, la nivelul fiecărui județ este constituită Echipa Intersectorială Locală pentru prevenirea și combaterea exploatării prin muncă a copiilor (EIL), cu scopul de a identifica/referi/monitoriza situaţiile de violenţă asupra copilului şi violenţă în familie, copiii exploataţi şi aflaţi sub risc de exploatare prin muncă, copiii victime ale traficului de persoane, precum şi copii români migranți, victime ale altor forme de violenţă pe teritoriul altor state.

EIL este o echipă multidisciplinară şi interinstituţională, incluzând reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor relevante angajate în combaterea exploatării copiilor prin muncă (DGASPC, IPJ, IJJ, DSP, ISJ, ITM, ANITP, ALEG).

La nivelul județului Sibiu, EIL este coordonată de reprezentantul DGASPC Sibiu, dar fiecare reprezentant al instituţiilor sau organizaţiilor membre are un rol cheie în combaterea exploatării copiilor prin muncă, fiind un coordonator al acţiunilor din sfera sa de competenţă, responsabil atât cu diseminarea informaţiei specifice către personalul propriu şi al instituţiilor de profil, cât şi cu centralizarea datelor despre cazurile identificate.

Anul 2021 a fost declarat Anul Internaţional pentru Eliminarea exploatării prin muncă a copiilor.

La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu în anul 2020 au fost înregistrate 8 sesizări cu privire la exploatarea prin muncă a minorilor. În prima jumătate a anului 2021, nu au fost raportate la nivelul instituției noastre cazuri de exploatare prin muncă.

 Pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor este la dispoziție  Telefonul Copilului – 0269/983. Acest număr de telefon poate fi apelat de luni până vineri  în intervalul orar: 08.00 – 22.00, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.

De asemenea, cazurile de violenţă în familie, abuz, neglijare, exploatare pot fi reclamate de către victimă, rude, membri ai comunităţii și la TEL VERDE, apel gratuit, 0800800227, de luni pînă vineri între orele 08.00 – 16.30.

 

Ultima oră