prea mult fumat, în filme

 Industria filmului face reclamă fumatului și noi ne prefacem că nu vedem.                                                                                                                                                                                          

 Vorbim despre poluare, despre idea de a interzice motoarele cu benzină sau motorină, dar nimeni nu vorbește despre folosirea intensivă a țigărilor în filmele de pe micul sau marele ecran. Acest obicei pune direct în plămânii oamenilor o grămadă de toxine și cinema-ul, guvernele, marele public, nu au nimic de spus despre subiect.

Imaginea unui caracter puternic, în filme de exemplu, este ușor de pus în practică dacă i se pune în gură sau în mână o țigaretă. Chiar nu mai putem crea imaginea unui caracter decât dacă îi aplicăm simplu o țigară pe undeva? Nu mai există femei atrăgatoare sau juni primi în repertoriul cinematografic nefumători? Vă imaginați la ce bombardament asiduu este supus un adolescent pe toate aceste ecrane? Este aproape inutilă dezbaterea referitoare la faptul că unele guverne subvenționează unele din aceste filme.

Pe de o parte statele prin guverenele lor ajută industria filmului cu aceste finanțări iar pe de altă parte construiesc spitale să trateze cancerele de plămâni și nu numai. Sunt numai eu cel care vede aceste antagonisme sau toți le vedem și ne prefacem că nu le observăm?                                                                                                                                                                                                        

Guvernele nu ar trebui să finanțeze, subvenționeze nici un film în care gestul fumatului este prezent .Acest cerc cinic ar trebui să dispară și ar trebui să fim cu toții mai conștienți de simplul fapt că acest obicei distructiv și dăunător este mult mai periculos decât noxele mașinilor, prin simplul fapt că fumul intră direct în corpul uman, iar adolescenții sunt cei mai vulnerabili. De acord cu idea de a reduce emisiile automobilelor, dar cu acest asalt permanent al fumatului pe ecrane ce facem? Sunt interzise reclamele pe tv dar fumatul în filme este subvenționat?

O reducere a imaginilor cu personaje, caractere care fumează pe orice ecran, mic sau mare de scurt sau lung metraj ar trebui reglementată și luată în calcul chiar și pentru filmele cu buget independent. Majoritatea statelor au programe de luptă împotriva fumatului și sunt cheltuiți foarte mulți bani.

Separat guvernele finanțează unele filme pe ecrane mari, gigantice și se pare că ne gândim doar la răul creat de automobile sau alte industrii, ignorând publicitatea imensă facută fumatului de industria filmului. Industria româneasca de film nu face excepție, ai nostrii fumează parcă cu două mâini.  Suntem orbi, ipocriți sau suntem ignoranți?

Ultima oră

Comentariul meu